IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Начало
10:01 | 12 юли 2014
Обновен: 19:19 | 15 април 2024

Националната гвардейска част отбелязва 135 г.

Националната гвардейска част отбелязва 135 г.

По материала работи: Златина Добрева
Националната гвардейска част отбелязва 135 г.

Националната гвардейска част отбелязва 135 години от създаването си.
На днешния празник за първи път в историята жена гвардеец застава на пост номер едно в републиката – караула пред президентството. Това е Гергана Иванова. "Днес за нас е голям празник. За нас и за Гергана е огромна чест тя да е на пост номер едно", заяви командирът на Национална гвардейска част полковник Боян Ставрев, който точно в 12 часа бе през президентството за тържествената смяна на караула.
Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. Със създаване на държавата и встъпване в длъжност на новия княз възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции. Изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня. На 30 юни или 12 юли /стар стил/ тя осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, сотнята за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І. За блестящото посрещане на българския държавен глава Първа конна сотня е определена с указ № 28 от 30.08.1879 г. за Собствен конвой на княза.
През годините гвардейската структура се разраства от 150 души в началото до 600 души през 40-те години на ХХ век, пише БГНЕС.
Специалното отношение на всички държавници към гвардейските части се изразява в приоритетното й снабдяване с най-модерното въоръжение и снаряжение, с най-добрите коне. Така гвардията се утвърждава като елитна бойна войскова единица до 1944 г., поради което в нея се изпитват първите устави, наставления и правилници по бойна подготовка. Тя е в основата на школа за създаване на високоподготвени офицери, които заемат възлови места във военната йерархия на страната.
Болшинството офицери усъвършенстват обучението си в чужбина. В нейното командване и управление се изграждат най-добрите професионалисти. Конкретен принос за развитието на военното изкуство имат цяла плеяда гвардейски офицери: генералите Петър Марков, Христо Петрунов, Иван Колев, Генко Мархолев, Александър Кисьов, Любомир Босилков, Константин Соларов, Александър Танев и др.
От средата на гвардейското офицерство се избират представители за свитата на държавния глава. Флигел-адютантът на княза /царя/ винаги е гвардеец. Той е лицето, което придружава монархическата персона при пътуванията в чужбина.
Първоначално така наречената особена служба на гвардията се състои в съпровождане на държавния глава, членовете на неговото семейство и всички високопоставени държавни гости. От значимостта на охраняваната персона и според дворцовия церемониал се определя обикновен или тържествен конвой /ескорт/.
Задължение на гвардията е да осигурява охраната на държавни, военни и стопански обекти в Софийския гарнизон. Сред тях, най-важен е караулът пред парадния вход на Двореца, неизменно изпълняван от 1882 г. с часови винаги в парадна гвардейска униформа.

Коментари

Новини Варна