IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
17:35 | 15 юли 2014
Обновен: 01:54 | 25 април 2024

Държавата да признае, че има ромски училища, искат педагози

Държавата да признае, че има ромски училища, искат педагози

По материала работи: Юлиян Атанасов
Държавата да признае, че има ромски училища, искат педагози



Държавата трябва да признае, че има ромски училища и да преосмисли нормативната си база. Това заяви Иван Иванов, помощник-директор на СОУ "Христо Смирненски" в с. Крушари и ръководител на проект за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, съобщи dnes.bg.
На пресконференция той посочи, че в България са се оформили райони, където в училищата единственият, който говори български език, е учителят.
От 18 ученици в първи клас в училището в с. Крушари половината трудно се справяха с българския език, допълни той. Затова, според него, държавата трябва да признае, че има ромски училища, които са факт в резултат на демографските процеси.
За да не заливат пазара на труда с неграмотни хора, за тези училища трябва да се преосмисли нормативната база, каза още Иван Иванов, цитиран от БТА.
Да се коригира числеността на децата в паралелките и те да бъдат по 10-12, предложи директорът на СОУ "Христо Смирненски" Боян Петров. Той смята, че трябва да се променят стандартите, а с тези деца да се работи по друг начин.
Според Петров това, че от 1-ви до 4-ти клас не се повтаря година, води до неграмотни ученици в пети клас. Предлагаме тези ученици, които не са ограмотени, да остават, за да усвоят езика, посочи той.
В училището в с. Крушари над 80 на сто от учениците са от малцинствен произход. За ОУ "Отец Паисий" в с. Лозенец процентът е 98, обясни директорът му Атанас Милев.
Община Крушари е единствената община, която осигурява безплатно посещение на предучилищните групи за 5 и 6-годишните деца. Целта е, когато постъпят в първи клас, да знаят български език. Усилията, които общината полага, трябва да бъдат подкрепени и от държавата, и от родителите на децата, но много голяма част от тях нехаят за учението на своите деца, посочи кметът на Крушари Добри Стефанов.

Коментари

Новини Варна