IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
10:21 | 17 юли 2014
Обновен: 16:50 | 28 март 2024

Дават 1,4 млн. лв. за нови коли на властта

Дават 1,4 млн. лв. за нови коли на властта

По материала работи: manager
Дават 1,4 млн. лв. за нови коли на властта

  Националната служба по охрана (НСО), която охранява управляващите у нас, купува нови коли за първите мъже от властта. Освежаването ще струва 1,4 млн. лв., а новите коли ще бъдат доставени най-вероятно през 2015 година. Парите ще са за сметка на бюджета на НСО.

Това стана ясно от думите на началника на отдел „Автотранспорт“ в службата полк. Злати Райков. Пред bTV той съобщи, че новите коли ще бъдат от няколко класа. Към високия клас има изисквания за активна и пасивна безопасност, нисък разход на гориво и голям гаранционен пробег. В тях няма да има никакви екстри.

В тези автомобили освен хората от властта ще се возят и чуждите гости, които идват у нас – от ниво на зам.-министър нагоре, обясни Райков.

Закупуването на новите коли се налага, защото сегашните са много остарели. „90% от автопарка на службата е закупен и експлоатиран в годините от 1996 година до 2006 година. Сами разбирате, че автомобилите са морално остарели, технически амортизирани, строени са в друг век с други технологии, самото поддържане налага големи разходи“, обясни началникът на автопарка.

Той показа автомобил, закупен през 1996 година, който е на около 660 000 км. „Колата е в техническа изправност, но разходите по нейната издръжка и гориво налага той да бъде подновен със съвременен автомобил", убеден е Райков.

Той разказа, че 44 от по-новите автомобили на НСО са пострадали значително от градушката и за тях ще трябва да се дадат допълнителни разходи.

Последно автопаркът на властта е обновяван през миналата година, когато са купени 7 автомобила.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна