IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Начало
21:01 | 1 август 2014
Обновен: 05:40 | 16 април 2024

Oсвободиха Кобляков, няма да го екстрадират в Русия

Oсвободиха Кобляков, няма да го екстрадират в Русия

По материала работи: Слав Велев
Oсвободиха Кобляков, няма да го екстрадират в Русия

Софийският градски съд прецени, че няма основания задържаният на софийскот о летище правозащитник Николай Кобляков да бъде екстрадиран в Русия, предаде news.bg.

Той беше освободен с мярка за неотклонение "подписка" след 6-часово заседание на магистратите.

При решението си съдът изходи от това дали е налице валидна молба за временното му задържане, съдържаща всички валидни и изискуеми данни, като се съобрази и с това дали възможно той да се укрие.

Според съда, няма данни за такава вероятност, поради което за Кобляков беше определена по-леката мярка, а именно подписка.

Установените данни сочат, че той е задържан на 29 юли при влизането му в България с полет от Париж.
Това е станало въз основа на бюлетин на Интерпоп, по искане на Русия, за образуване срещу него на производство за измама

Според написаното на червения бюлетин и според съдебен акт на руските власти, към тази дата той е обявен за издирване.
Налице е надлежно представена молба от Русия, чиито формални признаци отговарят на изискваният на закона.

Съдът аргументира определянето на по-лека мярка за неотклонение срещу Кобляков, който по време на заседанието се определи като френски гражданин с влошеното му здравословно състояние, от една страна. Стана ясно, че той е претърпял тежко изкълчване на десния крак, поради което му е необходима рехабилитация.

Въпреки че Кобляков няма адресна регистрация в България, съдът прецени, че биха могли да се използват при определянето на мяркат а „подписка" два адреса - в София и в пернишкото село Граничево, които са представени от граждани.

От друга страна, съдът подчерта факта, че досега задържаният не е осъждан.

Ключово се оказа това, че не може да се направи изводът, че деянието, за което руската страна иска Кобляков да й бъде предаден, съответства на престъпление от българския Наказателен кодекс.

Именно липсата на данни за съответствие на законодателството се оказа сериозен аргумент съдията по делото да прецени, че не е основателно задържаният дисидент да бъде екстрадиран.

Съдията разясни, че екстрадиция се допуска само когато деянието съответства на законодателството на страната - в случая България.

Съдът взе предвид и позицията на Кобляков, че искането на руската страна е политически мотивирано. Към настоящия момент това твърдение не е доказано. Кобляков обаче е сочен като противник на Владимир Путин и във Франция се появиха опасения ,че екстрадирането му би било сериозна заплаха за неговата сигурност.

Според съда, подписката е достатъчна, за да се осигури участието на Кобляков в производството. Мярката ме ще бъде изпълнена на адреса в село Граничево. Именно на този адрес ще бъде призоваван.

Съдът разясни характера на мярката на правозащитника и обяви, че решението подлежи на обжалване от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.

Ако това се случи, следващото заседание ще бъде на 7 август, от 10:00 ч.

 

Коментари

Новини Варна