IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
09:53 | 8 август 2014
Обновен: 14:00 | 26 април 2024

Искра причинила взрива в Костенец

Искра причинила взрива в Костенец

По материала работи: Златина Добрева
Искра причинила взрива в Костенец

Прехвърчане на искра е причина за взрива във военния завод в Костенец, който избухна рано тази сутрин. 40 са пострадалите от експлозията къщи. Това обявиха военният министър Велизар Шаламанов и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов, които са на мястото на инцидента.
Искрата е прехвърчала между два технологични центъра, обясни Шаламнов пред Нова телевизия.
Взривеното вещество е тетрил и то е било подготвено за унищожаване в малки количества в съответствие с плановете за безопасност. От искрата обаче се е взривило цялото количество, обясни Шаламанов.
Проверката е показала, че това не е свързано с нарушение на технологичния процес. Предишни проверки на завода също не са констатирали пропуски в технологията.
Шаламанов разказа, че се е срещнал с някои от пострадалите при взрива. Те са служители на логистичната бригада, които по време на инцидента са работили в стаите си. „За щастие пердетата са задържали счупените стъкла и са помогнали да намалят риска“, обясни министърът. Заводът днес няма да работи, хората са освободени да почиват по домовете си.
Шефът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов съобщи, че 40 сгради в Костенец са със счупени стъкла. Точният размер и вид на щетите ще бъде определен днес следобед, а утре фирмите ще започнат да ги отстраняват. Директорът на завода е обещал, че ще бъдат покрити всички щети на гражданите, пише dnes.bg.
Припомняме, че взрив избухна тази сутрин във военния завод в Костенец. Инцидентът стана при извършване на утилизация на боеприпаси в ТЕРЕМ “Цар Самуил ЕООД“- Костенец. Районът е отцепен от полицията.

Коментари

Новини Варна