IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Начало
14:36 | 22 август 2014
Обновен: 20:15 | 16 април 2024

Ремонтите на 25 училища може да не приключат до 15 септември

Ремонтите на 25 училища може да не приключат до 15 септември

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ремонтите на 25 училища може да не приключат до 15 септември

В 514 училища ремонтите за подготовката на новата учебна година вече са завършили, а в други 566 още са в процес на подновяване. Това съобщи министърът на образованието и науката Румяна Коларова, цитирана от пресцентъра на МОН, пише dnes.bg. По думите й в 25 училища е възможно дейностите по саниране и обновяване да не приключат до 15 септември, но без да възпрепятстват нормалното започване на учебния процес.
В пострадалото от наводненията училище "Цанко Церковски" в град Мизия учебната година ще започне, но занятията вероятно ще се водят на втория етаж заради необходимостта от ремонт на първия етаж и на спортната зала. След разговор на министъра с издателите на учебници за учениците в Мизия ще се осигури и нова учебна литература.
Складираните учебници и помагала са пострадали сериозно от природното бедствие и са неизползваеми.
1928 са незаетите учителски места в момента, съобщи още Коларова.
По думите й най-много са свободните места за преподаватели по английски език - 173, търсят се 100 учители по
математика и 77 по български език и литература.
Преди учебната 2014/2015 година са закрити 10 училища заради липса на ученици. Пет от тези училища са основни и са в малки населени места, а три са професионални гимназии. "Единственият начин да се справим с проблема с малкото деца в селата и закриването на училища е създаването на средищни училища", подчерта Румяна Коларова.
Тя е съобщи, че се проверяват две обществени поръчки - за доставка на компютърно оборудване и за мебелно обзавеждане на училищата.

 

Коментари

Новини Варна