IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
09:05 | 25 август 2014
Обновен: 09:54 | 17 април 2024

Над 9 хиляди бежанци ще влязат у нас през тази година

Над 9 хиляди бежанци ще влязат у нас през тази година

По материала работи: Ставри Таргов
Над 9 хиляди бежанци ще влязат у нас през тази година

Задава се нова бежанска вълна и това ще създаде допълнително напрежение в страната, защото е свързано с финансови разходи. За това предупреди Васил Върбанов, заместник-председател на Държавната агенция за бежанците, по БНТ. Той цитира данни, според които през март 320 души са подали молба за закрила, през юли - 311, а само за първите 20 дена на август броят им е 726.

Според него, ако се продължи с този темп, до края на годината броят на бежанците, влезли у нас, ще е над 9 хиляди.

Въпреки това Васил Върбанов смята, че сега Агенцията за бежанците е много по-добре подготвена в сравнение с миналата година и може да се справи с бежанската вълна.

“Миналата година ние имахме 1230 места за настаняване, 133 служители в Агенцията и три района за настаняване - София, Пъстрогор и Баня. Сега имаме седем, допълнително бяха дадени нови райони във Военна рампа - София, Враждебна - София, в Харманли и Ковачевци”, отбеляза той.

Върбанов коментира, че по-важна е интеграцията на бежанците, която обаче се реализира трудно, защото за нея е важно и желанието на самите бежанци.

„Всичките те гледат на България като на транзитна страна и искат да достигнат до страните в Западна Европа, но това не може да се осъществи, защото тези, които имат статут на бежанец, могат да отсъстват от страната до три месеца и след това трябва да се върнат у нас, отбеляза той.

Върбанов е категоричен, че няма опасност за пренасяне на вируса Ебола от бежанци, защото те подлежат на преглед, особено ако са от засегнатите региони.

Много малко са бежанците от Африка, а от страните където е разпространен вирусът, са били само трима и те са влезли у нас преди месеци, отбеляза още той.

Според него вече бежанците нямат основание да се оплакват от лоши условия на настаняване, защото материалната база е значително подобрена.

В същото време може и да има бежанци, които ще посрещат зимата във фургони в лагера в Харманли, ако продължи с такива темпове бежанската вълна.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна