IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
15:39 | 29 август 2014
Обновен: 08:25 | 20 април 2024

Обмислят като изключение 24-часов режим на работа в затворите

Обмислят като изключение 24-часов режим на работа в затворите

По материала работи: Ставри Таргов
Обмислят като изключение 24-часов режим на работа в затворите

Срок от една седмица даде министърът на правосъдието Христо Иванов на началниците на затвори да проведат срещи с представителите на Синдиката на надзирателите в България. На тях трябва да се прецени дали може, като изключение, да се приложи 24-часов режим на работа на надзорно-охранителния състав, съобщиха от Министерството на правосъдието.

„Очаквам да се постигне съгласие между синдикатите и ръководствата на местата за лишаване от свобода, така че там, където има недоокомплектоване на служители или пък затворите са на отдалечено място, да се приложи по-гъвкав режим, включващ 24-часови смени“, заяви днес министърът по време на национално съвещание с ръководството на местата за лишаване от свобода и началниците на затвори.

Именно това е едно от исканията на надзирателите, които се аргументираха, че много хора пътуват от по-отдалечени места, а по този начин се натоварват финансово. Периодично те са в стачна готовност с искания за ръст на заплатите и по-добри условия на труд.

Очаква се да протестират и в понеделник пред Министерството на правосъдието за връщане на 24-часовия режим на работа.

Една от основните задачи, която е била обсъдена на съвещанието, е провеждането на изборите за народни представители на 5 октомври.

Очаква се да бъдат открити 19 секции на територията на затворите и следствените арести, в които лицата с мярка „задържане под стража“ да могат да упражнят правото си на глас.

Във връзка с влизането в сила на новия Закон за МВР, с който заплатите на служителите от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ се приравняват с тези на служителите в системата на МВР, министър Иванов изиска от създадената наскоро работна група от ГДИН и Главна дирекция „Охрана“, изготвянето на точен разчет за допълнителните средства за заплати и социални придобивки.

На база на този разчет ще се водят разговори с Министерството на финансите за увеличаване на бюджета на Министерство на правосъдието, заяви министърът, цитиран от Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна