IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
14:59 | 15 септември 2014
Обновен: 15:39 | 17 април 2024

Всеки школски директор да решава за телефоните, съветва Коларова

Всеки школски директор да решава за телефоните, съветва Коларова

По материала работи: Юлиян Атанасов
Всеки школски директор да решава за телефоните, съветва Коларова

Министърът на образованието и науката Румяна Коларова отново коментира в първия учебен ден темата за учениците с телефони, пише dnes.bg. Всеки директор на училище може да реши дали учениците ще влизат с телефони в сградата, тъй като те са тези, които управляват учебния процес в училище, каза тя пред журналисти, след като откри новата учебна 2014/2015 г. в 112-то Основно училище "Стоян Заимов" и в Първа английска езикова гимназия в София.
Учителите могат по своя преценка да вземат телефон от ученик, тогава когато той си отвлича вниманието с него и пречи на учебния процес, заяви образователният министър, цитирана от БТА.
Тя коментира и случая с децата на бежанците в Ковачевци. Коларова каза, че алтернативи винаги има, но най-добре е децата да отидат в училището, което е в общината.
В региона има напрежение поради това, че ковачевското село Калище ще бъде посещавано от деца на бежанци от близкия Национален детски екологичен комплекс. Децата са 12, като 7 от тях са първокласници, а останалите – между 5-7 клас.Днес Общинският съвет в Ковачевци поиска в специална декларация до 30 октомври да бъде освободен от имигранти Националния детски екологичен комлекс. Днес новата учебна година е била открита без присъствие на чужденци в класовете.
По думите на образователния министър в общината има негативно отношение както към децата да посещават училището, така и към присъствието на родителите в лагера.
Надявам се, че сме се поучили от няколко такива инцидента в българското общество и няма отново да демонстрираме нетолерантност и враждебност към децата, които в най-голяма степен се нуждаят от нашата обич, подкрепа и от даване на възможност, каза Коларова.
Тя добави, че тези деца на бежанци в Ковачевци ще учат на български език и в българско училище.
Попитана каква е позицията на МОН по случая, министър Коларова каза, че никога не е вземала категорична позиция. Тя обаче е готова да обсъди с кмета и с Общинския съвет проблема и да отстоява позицията си, че децата са равни и трябва да имат равен достъп до образование.
На тържеството за откриване на първия учебен ден в двете училища присъства и заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Музикален поздрав към учениците и родителите, дошли на празника, отправи Веселин Маринов.
Пред входа на училището беше поставена урна, в която се събираха средства за пострадалите от наводненията в страната.

 

Коментари

Новини Варна