IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
17:54 | 15 септември 2014
Обновен: 03:02 | 25 април 2024

Разбиват ромски гробници за злато и пари

Разбиват ромски гробници за злато и пари

По материала работи: Юлиян Атанасов
Разбиват ромски гробници за злато и пари


Гробници на ромски семейства от Русенско станаха отново жертва на неизвестни вандали, които са прокопали дупки в земята, за да ограбят последния дом на покойниците, предаде БГНЕС. Последният случай е от този уикенд, но това е поредно посегателство, при което апаши разбиват тухлените стени на гробниците, за да влязат вътре.
Сигналът за оскверняването е подаден от жена, която е отишла да полее цветята на гроба на близките. Тя е алармирала полицията, която пък се е свързана с роднините, чиито гробници са разбити. Според обичая на ромския клан покойният се полага в гробница, която се изгражда като стая в земята, а заедно с него се слагат любимите му вещи и предмети, от които може да има нужда в задгробния живот. Много често се оставят злато и пари, които са примамливи за крадците. Те не се посвеняват да влязат вътре, за да задигнат каквото има.
Днес през целия ден близките ремонтираха и зидаха наново разбитите гробници. С маски на лицата те влизаха вътре, за да подредят и почистят. И докато жените плачеха разстроени, мъжете бяха готови да линчуват извършителите. Бащата на Илия Кирчев е погребан преди четири месеца, в гробницата лежи и братът на Илия. На няколко метра встрани се ремонтираше гробницата на Иван Тодоров, върху която се посяга за втори път. Вдовицата Дочка се чувства отчаяна от факта, че никой не взема мерки да се спре това посегателство.
Потърпевшите са убедени, че изборът на гробници не се прави случайно. "Те са едни и същи хора, които следят на погребенията, идват да видят кой какво полага в нашите гробници, вземат информация и след известно време почват. Търсят най-вече злато и пари, нищо друго от това, което слагаме като последен дар. Алкохол, безалкохолни, нищо не е бутано. Вземали са пръстена на брат ми, стотинките му не са ги обраха, обаче парите са ги взели", разказа Илия Кирчев.
Засега от "Обреден дом"-Русе нямат конкретна идея как да се преборят с вандализма.

Коментари

Новини Варна