IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
12:50 | 25 септември 2014
Обновен: 18:36 | 17 април 2024

Отлив от осиновяване отчитат у нас

Отлив от осиновяване отчитат у нас

По материала работи: Златина Добрева
Отлив от осиновяване отчитат у нас

Кандидатите за осиновители намаляват през последните седем години, отчитат от Асоциация „Осиновени и осиновители“.
Към юли те са едва 1567, докато чакащите за осиновяване деца са 3248, съобщи председателят на асоциацията Гергана Богданова на пресконференция.
Вписаните за осиновяване деца през 2009 г. са били 2402.
Най-много са осиновените през 2011 г. - 952 деца. Данните сочат, че през миналата година осиновените у нас деца са били 737, а кандидатите да станат осиновители 1470. Според експертите има различни хипотези за отлива от осиновяването.
Някои от тях са, че системата не работи добре, потенциалните кандидати за осиновители имат очаквания, които "не се подкрепят от децата, които могат да бъдат осиновени", а и българското общество не е създало спокойна среда за осиновителите и осиновеното дете.
По думите на Весела Банова, психоаналитик и председател на Управителния съвет на Национална мрежа за децата, специалисти трябва да помагат на родителите „да съединят“ историята на детето до осиновяването с тази след това, предаде БТА.
От Българската асоциация „Осиновени и осиновители“ ще настояват за промяна в законодателството, която да гарантира, че семейство, което е прекратило осиновяването, няма да има право на осиновяване на второ или трето дете.
Весела Банова посочи, че всяка година работи поне с два-три такива случая на разсиновяване.
Утре ще се състои първи Национален информационен ден за осиновяването в България. Организатори на инициативата са асоциацията и Националната мрежа за децата.
Желаещите да осиновят дете или осиновители, които са направили това, могат да посетят утре 19 центъра в страната в София, Габрово, Чирпан, Берковица, Бургас, Пазарджик, Видин, Шумен, Русе, Димитровград, Силистра, Разград, Пловдив, Русе, Плевен и Стара Загора. Ще има групи за взаимопощ, консултации със специалисти, информационни брошури, срещи с хора, които вече са осиновили деца.
Четене на приказките "Палечка" и "Грозното патенце" на Х. К. Андресен, както и интерактивни игри за осиновяване на плюшена играчка "Обичай ме, храни ме и не ме оставяй" са част от инициативите в утрешния ден, разказа Банова, цитирана от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна