IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
14:23 | 26 септември 2014
Обновен: 18:41 | 17 април 2024

С 1/3 са скочили свободните работни места през последните месеци

С 1/3 са скочили свободните работни места през последните месеци

По материала работи: Ставри Таргов
С 1/3 са скочили свободните работни места през последните месеци

Обявените в Бюрата по труда в цялата страна свободни работни места са над 13 хиляди, което е почти една трета ръст за последните няколко месеца, отчете изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.
Според него увеличението е добър показател за нарастване на доверието в системата. За един ден Ангелов изпълнява задълженията на трудов посредник в столичното бюро по труда "Възраждане". Задълженията на посредника включват регистрация и консултиране на безработни, приемане на заявки за свободни работни места от работодатели, както и обработване на данни.

Преди седмица агенцията пусна електронна услуга, насочена към работодателите. Те вече могат да заявят свободни позиции не само на място в бюрата по труда, но и на електронна бланка на интернет страницата на Агенцията, припомни Ангелов. Само за няколко дни около 200 от работодателите са се възползвали от услугата.

Агенцията по заетостта ще въведе и електронна регистрация за безработни, което ще освободи повече време на трудовите посредници за консултация на търсещите работа, съобщи още той.

Безработните ще могат да попълват на официалния сайт на агенцията данните за образование, трудов опит, очаквано възнаграждение, сектор, в който желаят да работят. Идеята е, когато безработните стигнат до бюрата по труда, предварително попълнените от тях данни, вече да са обработени от трудовите посредници. Така времето с трудовите посредници ще бъде оползотворено изцяло за консултиране, мотивиране и насочване, посочи директорът на Агенцията по заетостта.

Към края на август безработицата в България е била 10,4 на сто, припомни той.

По думите му нивата на безработица от началото на годината с всеки следващ месец намаляват. Той допълни, че не очаква до края на годината безработицата да се обърне в негативна посока и поставените цели в Националния план по заетостта ще бъдат преизпълнени. В плана са заложени цели от на средногодишна безработица не повече от 13 на сто.

За България от началото на годината младежката безработица е чувствително намаляла, отчете Асен Ангелов. Почти 14 хиляди млади хора до 29 години са намерили заетост и вече не са регистрирани в Бюрата по труда.

Младите безработни в момента са 57 хиляди души или 16,8 процента от всички регистрирани безработни, съобщава Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна