IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
17:51 | 26 септември 2014
Обновен: 17:12 | 20 април 2024

Без победител в конкурса за нов облик на паметника пред НДК

Без победител в конкурса за нов облик на паметника пред НДК

По материала работи: Ставри Таргов
Без победител в конкурса за нов облик на паметника пред НДК

Без избор на победител е приключила работата на журито на конкурса за новия облик на паметника пред НДК, съобщават от пресцентъра на Столична община. Предложените проекти бяха 9. От тях не е избран нито един. Причината е, че нито едно от предложенията не е събрало необходимия минимум от 50 точки.

Припомняме, сред предложенията бяха подземен мемориал в памет на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк, паметник на хан Аспарух, музей, образователен център, панорамни тераси със зеленина или сцена, заобиколена от вода. Един от вариантите предвиждаше на върха да има кула, от която нощем да светят лъчи с цветовете на националното ни знаме. Друго предложение беше голям географски глобус на Земята - символ на екологията.

Журито е взело решение да бъдат дадени три поощрителни награди. Паметникът ще бъде преместен и на негово място ще се възстановят мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк.

Подкрепа за възстановяването на плочите на първи и шести пехотен полк е дал и военният министър Велизар Шаламанов. Граждани, които са създали „Фейсбук" група със същото искане, този месец внесоха и подписка в Столичната община.

Черно море

Коментари

Новини Варна