IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
10:06 | 2 октомври 2014
Обновен: 08:08 | 20 април 2024

3 октомври - ден на национален траур

3 октомври - ден на национален траур

По материала работи: Златина Добрева
3 октомври - ден на национален траур

С решение на правителството 3 октомври е обявен за ден на национален траур за жертвите от катастрофалния инцидент в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на правителството.
За съжаление, всички налични към момента данни от специализираните екипи на институциите, които са на мястото на катастрофата, оставят малко надежда оцелели да бъдат намерени.
От свое име и от името на служебното правителство министър-председателят проф. Георги Близнашки поднася дълбоки съболезнования и се въздържа от последващи изявления, които с нищо не биха спомогнали за облекчаване на тревогите и болката на близките на изчезналите, се уточнява в съобщението.
Министър-председателят изразява надежда, че в кратък срок фактите на трагедията ще бъдат установени от специалистите.
Той призовава компетентните институции да продължат ефективната си работа за бързо установяване на причините за катастрофата, за посочване на виновните и за предприемане на необходимите действия те да бъдат наказани с цялата строгост на закона.
Премиерът отменя публичните си прояви, планирани за 2 и 3 октомври.
Трагедията в Горни Лом стана снощи, когато във фабрика за обезвреждане на боеприпаси и производство на взривни вещества избухна взрив. По време инцидента вътре е имало 15 души, 12 от тях работници, а трима от ръководството. Засега никоя институция официално не е съобщила за открити жертви след взрива.

Междувременно стана ясно, че работник, който трябвало да е на смяна в сринатия от взрив цех на завода, е жив заради липсваща лична карта. Той бил върнат от работа във фаталния ден, защото нямал документ за самоличност. Това стана ясно от думите на кмета на община Чупрене Ваньо Костин, цитиран от БТА.
По-рано стана ясно, че и друг работник се е спасил от сигурна смърт, тъй като не се явил на работа вчера.
Картата му отчела, че той е в завода, но мъжът се оказал в Монтана.
Костин разказа, че в предприятието в Горни Лом са работили общо 50 души. Наетите са от Монтана, Чипровци и селата Горни Лом и Средогрив. В смяната, в която стана взривът в завода вчера, е имало четирима души от община Чупрене - по двама от селата Горни Лом и Средогрив.
Кметът разказа, че в завода за взривни вещества преди време са работили 120 души. След инцидент през 2010 г. обаче броят им е намалял на 50.
Трима психолози от БЧК работят от снощи със семейства на работниците, които вчера са били на смяна, каза директорът на БЧК-Видин Цветелина Петрова, цитирана от dnes.bg.
На хората се оказва първа психологична помощ. БЧК има готовност и до края на деня в селото ще пристигнат и психолози от Монтана, каза Петрова.

Коментари

Новини Варна