IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
10:40 | 11 април 2014
Обновен: 06:50 | 24 март 2024

Премиерът: Ще продължим да даваме своя принос в операциите на НАТО

Премиерът: Ще продължим да даваме своя принос в операциите на НАТО

По материала работи: Златина Добрева
Премиерът: Ще продължим да даваме своя принос в операциите на НАТО

Полагаме усилия да даваме своя принос в операциите на НАТО. Готови сме да правим това и в бъдеще. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Министерския съвет. Премиерът изрази своята благодарност за усилията на Расмусен, за доброто отношение към България и за партньорската подкрепа. Той изтъкна, че ако преди страната ни е разглеждала членството на Алианса в контекста на евроатлантическите отношения, в последните години то се оценява и в условията на криза.
Орешарски и Расмусен изразиха съгласие, че стабилността не е даденост и за нея трябва да се полагат усилия.
Генералният секретар на НАТО поздрави България по повод 10-годишнината от членството й в Алианса. Той благодари за приноса на страната ни към операциите на Алианса и за участието на България в дискусиите в рамките на НАТО. Расмусен отбеляза, че в условията на криза не само България, но и други страни са намалили средствата си за отбрана. Според него тази тенденция трябва да бъде обърната и да се увеличат инвестициите в сферата.
По отношение на разходите за отбрана в България премиерът Орешарски обърна внимание на необходимостта от подобряване на тяхната структура. Според министър-председателя делът за модернизация е малък и има вътрешни резерви, които ще се опитаме да използваме. Премиерът подчерта, че по-нататъшното модернизиране на армията и адаптирането към стандартите на НАТО остава един от приоритетите.
Министър-председателят Орешарски изтъкна, че България се стреми да помага на западните си съседи за тяхната подготовка  по пътя към ЕС и НАТО. „Нашият регион е бил конфликтна точка в миналото. Надявам се, че в бъдеще няма да бъде така“, отбеляза премиерът. По отношение на украинската криза той подчерта, че запазваме надеждите си, че конфликтът ще се реши по дипломатически път.

Коментари

Новини Варна