IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
07:08 | 3 април 2014
Обновен: 12:23 | 15 април 2024

От ГЕРБ се регистрираха първи за евровота

От ГЕРБ се регистрираха първи за евровота

По материала работи: Златина Добрева
Променят бюлетината за изборите по искане на ДПС

Точно в 9 часа oт ГЕРБ внесоха 9999 подписа за регистрация в ЦИК.
Подписите внесе председателят на изборния щаб Цветан Цветанов, който бе заедно с водача на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев, съобщи novini.bg. Присъстваха още секретарят на партията Цветомир Паунов и младежите, които дежуриха пред ЦИК, за да бъде партията първа по регистрация. По традиция, откакто участват в избори, ГЕРБ внасят подписи първи. Цветанов подчерта, че се надява на една прозрачна предизборна кампания, но не вярва на опонентите си. Водачът на листата Томислав Дончев от своя страна посочи, че тези избори са важни както във вътрешнополитически, така и във външнополитически аспект, тъй като резултатът от тях е решаващ за политическата ситуация в България в близката една година и за вземането на все повече решения на европейско ниво. С европейските избори трябва да върнем доверието на хората и да дадем надежда, една нова алтернатива за България, допълни бившият министър по еврофондовете. Във връзка с това дали би се изправил на дебат срещу Сергей Станишев, той коментира, че е готов на такъв с всеки, стига въпросният дебат да има смисъл. След ГЕРБ се регистрираха и Реформаторите.

Oт днес до 9 април партиите и коалициите ще могат да подават своите документи в Централната избирателна комисия. Срокът за регистрация на инициативните комитети изтича на 14 април.
На 23 април ЦИК ще определи чрез жребий поредните номера на бюлетините, с които партиите и коалициите и независимите кандидати ще могат да се явят на изборите. Предизборната кампания се открива на 25 април.
Хората, които искат да гласуват на евроизборите по настоящ адрес, ако той е в различно населено място от постоянния, трябва да заявят желанието си до 10 май. Българите, чиито постоянен и настоящ адрес са на различни места, могат да поискат да бъдат вписани в избирателния списък по настоящ адрес. След вписване на избирател в избирателния списък по настоящ адрес не може да му се издава удостоверение за гласуване на друго място. За да стане това, хората трябва да подадат писмено заявление до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник.
Хората с трайни увреждания трябва до 4 май да подадат заявление за подвижна урна до съответната община по постоянен адрес. Това може да стане и по електронен път.
До 3 май ЦИК ще определи местата в държавите, в които ще има секции и броя на избирателните секции във всяко място.

Коментари

Новини Варна