IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
12:23 | 2 февруари 2014
Обновен: 18:29 | 25 април 2024

Според политолог евроизборите ще са тест за тежестта на Първанов

Според политолог евроизборите ще са тест за тежестта на Първанов

По материала работи: Златина Добрева
Според политолог евроизборите ще са тест за тежестта на Първанов

Избирането на дори един евродепутат от листата на АБВ ще е успех, коментира Борис Попиванов

Евроизборите ще са тест дали Георги Първанов още тежи в политиката, коментира в ефира на Bulgaria On Air политологът Борис Попиванов. Той подчерта, че успех за формацията ще е привличането на гласове дори само за един мандат.-„Това означава потенциален електорат”, коментира политологът. Той допълни още, че рано или късно симпатизантите от на АБВ ще напуснат БСП, тъй като ще трябва да се регистрират за участие в евроизборите, което не може да стане като гражданска инициатива.

На въпрос, защо учредителите на АБВ не напускат БСП, Попиванов, коментира, че очевидно се очакват гласове от самата партия.

„Самият рестарт на АБВ, както и последвалите изказвания на Георги Първанов, на Калфин и на останалите симпатизанти са в посока на това, че те не са против БСП, а напротив-  чувстват се част от семейството на партията”, коментира политологът. Той се съгласи, че очевидно това е игра с електората на БСП.

„Явно пътищата за АБВ са два – единият, които води към дърпане на симпатизанти отвътре, който е по-малко вероятен, и вторият- който води към регистрацията на евроизборите, което постепенно ще доведе до изтласкване от партията”, коментира политологът.

Попиванов допълни, че все още е рано да се правят прогнози за представянето на политическите формации на изборите.

„ Много неща се промениха от края на миналата година. Това включва и скандалите с Волен Сидеров, както и сближаването между ГЕРБ и Реформаторския блок”, коментира експертът. Той поясни, че със скандалите от началото на година лидерът на „Атака” навлиза в една нова за българските националисти територия- а именно тази на евроскептицизма, надявайки се да „увеличи понижения си от последните месеци рейтинг”.

От друга страна, голяма част от посланията на Георги Първанов са насочени към национално съгласие, диалог, консенсус, националните приоритети. АБВ адресира към един по-мек национализъм и  „предстои да видим сблъсък и в тази ниша, където има доста по-радикални представители”, коментира политологът. Според него симпатизантите на БСП ще гласуват за своята листа. Въпросът е дали АБВ ще успее да привлече гласоподаватели от една по-широка периферия. Това са хора, „които смятат себе си за леви, но не са привърженици на БСП , както и на  хора, които смятат себе си за националисти, но не им харесва радикалния краен национализъм”.

На въпрос дали в основата на лидерския сблъсък при социалистите не стои казуса с изграждането на АЕЦ „Белене” Попиванов, коментира, че всякакви сценарии са възможни, но според него политическата амбиция  за по-изявено присъствие на Георги Първанов е водещото за заявката за участие в евроизборите.

Предизвикателството пред „Реформаторския блок” е да утвърди формираното единство, коментира още политологът. Той допълни, че рискът пред коалицията ще е дали поддръжниците на едната партия ще подкрепят останалите. По неговите думи на един по-късен етап реформаторите ще търсят подкрепа и в лицето на ГЕРБ. Една от причините е желанието на ЕНП да няма конфликти между десните партии.

„Неслучайно един от лидерите на ЕНП заяви, че тяхната партия е ГЕРБ и който иска да сътрудничи е добре дошъл, но който иска да се конфронтира не от дясното семейство”, посочи политологът.

Попиванов коментира и идеята на президента за провеждане на референдум за задължителното, електронно и мажоритарно гласуване. Според него такива теми трябва да бъдат част от дневния ред и от включването на обществото в дебата за управлението. Той подчерта още, че електронното правителство се въвежда в страни, където има установени традиции на взаимодействие на властта с гражданите.

Коментари

Новини Варна