IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
14:45 | 20 януари 2014
Обновен: 17:32 | 23 април 2024

Президентът се отчете за две години управление

Президентът се отчете за две години управление

По материала работи: Златина Добрева
Президентът се отчете  за две години управление


Решението за България не минава през революции, месии и популисти, а през работещи институции. Тази позиция застъпи президентът Росен Плевнелиев при отчета за първите две години от мандата му на поста днес. Държавният глава категорично отхвърли тезата, че е разединител на нацията и на няколко пъти подчерта, че винаги ще застава зад исканията на гражданите независимо от политическите сили. Президентът допълни, че корупцията, олигархията и монополът затрудняват икономиката ни, но най-важното сега е да се спечели доверието на хората.
Най-тежката световна икономическа и финансова криза от 80 години насам, най- тежката криза в ЕС от създаването му досега, фалират на банки, комбинации от кризи в България - политическа, демографска, икономическа и социална, вълна от протести в страната и света, терористичен акт на родна земя, силен имиграционен натиск, най-ниско доверие на гражданите в институциите, както и най-силно противопоставяне на реваншизъм между политическите лидери. През тези предизвикателства сме се изправили през последните две години, открои президента. И определи миналата година като годината на гражданското общество.
В продължилия час и половина отчет той неколкократно подчерта, че подкрепя гражданите и гражданското общество и застава плътно зад гражданската енергия.
„Гражданите показаха, че се заражда нова съзидателна енергия. Днес гражданската енергия е навсякъде и зависи от всички нас да я използваме градивно и в интерес на нацията. Протестите наложиха дебата за справедливостта в държавата и чувствителността на обществото към действията на политиците", добави президентът.
Плевнелиев допълни още, че искането на хората за морал в политиката може да е закъсняло след толкова много разочарования в годините на прехода, но днес и за в бъдеще то е безспорно. По тази причина най-тежкият дефицит и най-тежкият проблем, който трябва да бъде преодолян, е липсата на доверие. Ниското доверие затормозява работата на институциите, подкопава основите, на които е изградена държавата и дава храна на някои от най-уродливите явления в съвременния свят, на които станахме свидетели през годината - ксенофобия, псевдопатриотизъм, безпардонен популизъм, реваншизъм и използване на езика на омразата.
Президентът избра вчерашния ден, за да обори няколко мита, които през изминалата година са се били насложили в обществото.
Първият мит, който според него изобщо не е верен, е, че България няма идеал, цел и посока.
Вторият мит, който беше разкритикуван от Плевнелиев, е, че нямаме дългосрочна визия и план и за да докаже думите си, че не смята, че това е истина, предвижда през февруари да се проведе заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, а темата да бъде финансирането на проектите по еврофондовете. Според него именно те през следващия програмен период 2014-2020 година могат да се окажат тема, по която политиците да постигнат консенсус за по-доброто бъдеще на България.
Третият и доста важен мит, който държавният глава подчерта, че иска да обори, е, че политическата класа в България трябва да бъде изметена. По думите му България няма нужда от месии и популисти, а чрез простата думичка работещи институции страната ни може да върви напред, защото всичко, което обещават великите оратори, не са постижими цели, а политиците, които подсилват и надграждат институциите на демократичната държава, са пътят, по който страната ни трябва да върви.
Росен Плевнелиев подчерта, че откакто е наследил поста от Георги Първанов често е чувал, че разединява нацията, което по думите му изобщо не може да отговаря на истината. „Ако замитах проблемите, посочени от гражданите, аз бих бил президентът разединител. Направих точно обратното - подкрепих не една или друга партия, а гражданското общество в неговите справедливи искания и ще продължа да го правя.
Плевнелиев прогнозира, че до средата на тази година политическото противоборство няма да бъде преодоляно и размествания не могат да се очакват.~

Коментари

Новини Варна