IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
16:25 | 9 юни 2014
Обновен: 10:57 | 25 април 2024

Росен Плевнелиев наложи вето на Закона за МВР

Росен Плевнелиев наложи вето на Закона за МВР

По материала работи: Борис Проданов
Росен Плевнелиев наложи вето на Закона за МВР

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за Министерството на вътрешните работи.
Плевнелиев счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците, съобщиха от прессекретариата му.
В мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014 г. и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР, посочва президентът. Той се надява приетите разпоредби да постигнат заявеното подобряване на правата на служителите в МВР, а не да останат пожелателни, в случай че не могат да бъдат финансово обезпечени.
Приетият закон предвижда при извършване на оперативно-издирвателна дейност органите на реда да изследват поведението на лица и групи в контролирана среда. Липсва обаче дефиниция на понятието "контролирана среда", кой и как ще постави лица и групи в тази среда и какви ще са последиците от изследване на поведението им, се посочва в мотивите на президента. Липсата на яснота за този метод крие рискове от накърняване на основни права и свободи на гражданите, отбелязва държавният глава.
Държавният глава връща и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие да назначава главния секретар на МВР. Така президентът ще бъде лишен от механизъм да възпира назначаването на неподходящи фигури на висшата професионална длъжност, се казва в мотивите.
В тях се посочва още, че като гарант за спазване на конституционно установените основни права и свободи на гражданите, държавният глава трябва да запази ролята си за защита на интересите на обществото в областта на националната сигурност.
Държавният глава смята още, че следва да бъде запазено конкурсното начало за заемане на по-висока длъжност в системата на МВР, а дейността на синдикалните организации в МВР не трябва да бъде ограничавана. През май парламентът гласува промени по закона, една от които е премахване на конкурсите за кариерно израстване сред полицаите.
Държавният глава е убеден, че повторното обсъждане от депутатите ще даде възможност да се намерят най-добрите решения и правните норми да бъдат разписани по начин, който няма да остави съмнения за съответствието им с Конституцията и с правото на ЕС.

Коментари

Новини Варна