IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
16:45 | 7 юли 2014
Обновен: 04:59 | 24 април 2024

Плевнелиев поиска силни и болезнени реформи от новата власт

Плевнелиев поиска силни и болезнени реформи от новата власт

По материала работи: Юлиян Атанасов
Плевнелиев поиска силни и болезнени реформи от новата власт



Най-голямото предизвикателство пред България е да се създаде мнозинство в следващия парламент, което да може да проведе силни реформи, които понякога ще бъдат болезнени. Това обяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за телевизия Блумбърг, публикувано на страницата на държавния глава в интернет. В него държавният глава изброи и реформите, които трябва да проведе новата власт - в здравеопазването, в пенсионната реформа, в енергетиката и в администрацията, пише dnes.bg.
Според президента след изборите трябва да се разреши и друг „огромен проблем“ - с политическите борби, партизанщината и нестабилността, каквито страната ни не е познавала през последните 25 години. Плевнелиев изтъкна, че институциите у нас са с най-нисък рейтинг на доверие в цялата демократична история на България. „Всички ние се надяваме, че ще имаме ново правителство, което да бъде достатъчно смело да извърши реформите“, каза още държавният глава. Той изрази надежда и че след изборите партиите ще могат да преодолеят различията помежду си и да се постигне национално съгласие за реформите.
Българският държавен глава коментира пред Блумбърг и банковата криза у нас от последните седмици. Президентът е категоричен, че банковият сектор в страната е стабилен, че банкова криза няма, а само криза в доверието. "Преживяхме труден период на политически борби и напрежение, наблюдавахме и ниско обществено доверие в институциите. А ако комбинирате двете – ниско обществено доверие в институциите и тежки политически борби – резултатът е нестабилност", каза той.
Държавният глава припомни, че само една българска банка е поставена под правителствен контрол. “Искрено вярваме, че срещу тази банка беше извършена спекулативна атака и институциите работят упорито да разберат кой и по какъв начин е отговорен за това. Вече петима души бяха арестувани и сме абсолютно сигурни, че българските власти ще продължат да правят всичко възможно“, заяви президентът.
Плевнелиев хвърли светлина и върху действията, извършени от българските власти за справяне със ситуацията. „За минути емитирахме още една емисия на държавни ценни книжа, която е в ръцете на правителството в момента, но няма да похарчим нито един долар от нея. Също така изтеглихме държавен заем от 1.5 милиарда евро, който е най-успешният в нашата история и е с много ниска лихва от малко под 2 процента. Това показва, че пазарите имат доверие в България“, каза той.
„Българските банки са поне два пъти по-ликвидни от която и да било друга банкова система в Европа. Те са ликвидни, те са стабилни, така че това, което трябва да направим, е да повишим общественото доверие“, каза още в интервюто си държавният глава. Той изтъкна и че българските макроикономически показатели са едни от най-добрите в Европа. „Само три държави членки на ЕС са изпълнили критериите от Маастрихт и България е една от тях“, поясни Плевнелиев. Той припомни и позицията на КСНС отпреди седмица, че валутният борд ще се запази, докато бъдем приети в еврозоната.
Пред Блумбърг президентът коментира и българското участие в проекта „Южен поток“. "В моята страна имаме консенсус относно подкрепата за новите проекти за газопроводи, но правителството някак си не се представи добре по проекта „Южен поток“ и в резултат на това Европейската комисия е започнала наказателна процедура по отношение на някои решения взети от българското правителство“, каза той.
Заради това, по думите на Плевнелиев, премиерът Орешарски публично е обявил, че временно замразява работата по „Южен поток“ - „за да изчака българското правителство и европейските експерти да се споразумеят по следващите стъпки“.
Президентът допълни, че е провел консултации с партиите в България по темата и има уверението им, че ще подкрепят ситуация, при която, ако Европейската комисия ни даде зелена светлина за по-нататъшна работа, тя ще бъде извършена. „Но за момента топката е в Европейската комисия. Българското правителство трябва да работи усилено и когато се разрешат проблемите, работата трябва да продължи“, смята той.

Коментари

Новини Варна