IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
12:08 | 8 август 2014
Обновен: 15:00 | 15 април 2024

Михаил Миков: Служебното правителство си надхвърля правомощията

Михаил Миков: Служебното правителство си надхвърля правомощията

По материала работи: Златина Добрева
Михаил Миков: Служебното правителство си надхвърля правомощията

Новият лидер на БСП Михаил Миков обвини служебното правителство, че си поставя задачи, които далеч надхвърлят конституционните му правомощия.
Червеният председател предупреди съпартийците си, че започва кампания за дискредитиране на правителството на Пламен Орешарски.
Той прогнозира, че се цели да се нанесат тежки удари върху БСП по време на предизборната кампания.
„В последните месеци преди разпускано на Народното събрание се наблюдава консолидиране на десницата и използване на всички институционални възможности, най-вече на президента, за атака срещу БСП и нейното участие в управлението на страната“, каза Миков при откриването на заседанието на Националния съвет на партията. Това е и първият пленум на столетницата, откакто Миков е начело.
Лидерът на БСП обясни, че опитите за дискредитиране на партията му понякога надхвърлят стриктните граници на конституционните правомощия. Според него целта е не само да се неглижира управлението на БСП и участието й в управлението, но и да се нанесат тежки удари в рамките на предстоящата предизборна кампания.
„В тази обстановка ясно се очертава опитът за намеса на президента в политическия живот“, каза още Миков, цитиран от dnes.bg.
Според него приоритетите, които си поставя служебният кабинет, очевидно далеч надхвърлят късия конституционен срок на служебния кабинет.
„Надхвърлят и правомощията, които основно трябва да се свеждат до нормално провеждане на предсрочни парламентарни избори и конституиране на следващо Народно събрание в парламентарната република“, каза лидерът на БСП.
Той обясни, че ще се създаде работна група, която спешно да започне наблюдение върху това, което се случва в изпълнителната власт по време на управлението на служебния кабинет.
БСП ще създаде и група към Националния си съвет за работа с българите в чужбина по време на кампанията.
Преди заседанието досегашният говорител на партията Ангел Найденов съобщи, че „Коалиция за България“ се преименува на „БСП – лява България“ за предсрочните избори.
Направени са и рокади в Изпълнителното бюро. От него са извадени Емил Костадинов, Борислав Гуцанов и Красимир Янков. В него влиза Захари Георгиев, а говорител на партията става шефът на червената група Атанас Мерджанов.

Коментари

Новини Варна