IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Начало
12:25 | 5 септември 2014
Обновен: 12:32 | 15 април 2024

6076 кандидат депутати ще се борят за 240-те стола в парламента

6076 кандидат депутати ще се борят за 240-те стола в парламента

По материала работи: Юлиян Атанасов
В парламента мислят различни варианти за парите в КТБ

Кандидат-депутатите в листите за изборите на 5 октомври са 6076. Те ще се състезават от името на 18 партии и 7 коалиции. Петима ще играят като независими. Това сочат данните на ЦИК, пише dnes.bg.
По-подробните сметки показват, че 25 българи ще се състезават, за да седнат на един стол в парламента.
Справка на Dnes.bg показа, че на предишните парламентарни избори на 12 май 2013 година за депутати са се пробвали малко повече – 7200. Във вота тогава участваха 45 партии и коалиции.
Същинската надпревара за парламента започва днес. Предизборната кампания ще продължи до полунощ на 3 срещу 4 октомври.
Петимата независими кандидати ще се състезават в районите Благоевград, Бургас, София 24-ти район, София 26-и и Хасково, където има по един независим кандидат за народен представител, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред БНР. На тези избори всички партии и коалиции, с изключение на една, имат регистрирани кандидатски листи в 31-те изборни района.
За първи път на сегашните парламентарни избори ще може да избираме с преференции. Друга новост е правото на медийни пакети на партиите без държавна субсидия.
Със свое решение ЦИК ще определи кои са правоимащите, за да могат те да използват тези суми, предвидени в Изборния кодекс при провеждане на своите предизборни кампании, каза Нейкова

 

Коментари

Новини Варна