IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
18:30 | 18 септември 2014
Обновен: 05:02 | 24 април 2024

Съдът: ЦИК да преразгледа секциите в Турция

Съдът: ЦИК да преразгледа секциите в Турция

По материала работи: Слав Велев
Съдът: ЦИК да преразгледа секциите в Турция

Върховният административен съд (ВАС) указва на Централната избирателна комисия (ЦИК) да преразгледа откритите секции в Турция и Казахстан. Това става ясно от решение, публикувано на страницата на съда, съобщава Дневник. По жалба на Патриотичния фронт (НФСБ и ВМРО) съдът е отменил решението, с което са образувани секциите в Астана - столицата на Казахстан, както и осем секции в три населени места в Турция - Курткьой, Ялова, Чорлу Шейх Синан/.

Според ЦИК броят на секциите в Турция ще остане същият, защото те отговарят на изискванията на закона и комисията ще приеме по-мотивирани решения. Изборният кодекс предвижда секции в чужбина се разкриват в дипломатическите представителства на страната при събрани 20 заявления, както и автоматично в населените места, в които през последните пет години е имало секции и в тях са гласували поне 100 души. Секции могат да бъдат разкрити и в други селища извън страната при най-малко 40 заявления.

Извън тези места секции могат да се образуват и по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40. В този случай ръководителите на дипломатическите или консулските представителства на Република България изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден.

Мотивите на тричленния състав на ВАС за решението му, което е окончателно, са че в Астана, Курткьой и Ялова няма отразени гласове на избиратели в изборите през предходните пет години. "В списъка е вписана Ялова – но не е отразен нито един глас, в нито един от трите избора. Поради това по отношение на всички така посочени случаи не е налице и хипотезата на чл.14, т.3 ИК", е записано в решението на съда.

Заради липса на дипломатическо представителство и на подадено заявление за гласуване е незаконосъобразно и откриването на секции в Чорлу, Шейх Синан, приема още съдът. "На предходните избори там са гласували най-много 836 избиратели – на избора за народни представители на 12.05.2013 година. При прилагане на правилата на чл.15 ИК, най-големият брой секции, които е нормативно допустимо да се определят там е 2 секции. Вместо това с решението са определени 4, което е в нарушение на закона.

Според жалбоподателите с решението си днес съдът е закрил осемте секции в Турция. Председателят на Националдемократичната партия Димитър Стоянов, която е част от Патриотичния фронт се похвали във "Фейсбук", че с решението на съда "цели 6% от секциите в Турция биват затворени!".

Коментари

Новини Варна