IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
11:14 | 7 октомври 2014
Обновен: 19:03 | 25 март 2024

Новите депутати ясни в неделя

Новите депутати ясни в неделя

По материала работи: Златина Добрева
Новите депутати ясни в неделя

ЦИК ще обяви окончателните резултати от парламентарните избори в четвъртък. Имената на новите депутати пък ще бъдат официално оповестени в неделя. Това обяви пред БНР говорителят на комисията Камелия Нейкова.
Тя съобщи, че в момента ЦИК извършва повторна обработка на протоколите, които пристигат от страната. В комисията днес се очаква да пристигнат документите от още шест избирателни комисии – Стара Загора, Шумен, Пловдив – град, Пловдив – област, Русе и Монтана.
„Предполагаме, че до края на днешния ден всички ще предадат своите документи“, каза Нейкова и обясни, че вчера комисията е приела секционните протоколи от 25 изборни района.
Говорителят съобщи, че в момента се извършват и контролни проверки за евентуални несъответствия. Ако такива бъдат открити, те ще бъдат оповестени публично с решение на ЦИК. „Комисията ще коригира тези несъответствия и едва тогава ще може да се говори за окончателни резултати за разпределение на действителните гласове и брой мандати“, обясни още Нейкова.
Решението с крайните данни ще съдържа броя на действителните гласове, тяхното разпределение по партии и коалиции, които са надхвърлили 4 процента и разпределението на мандатите между тях. Ще бъде оповестен и броят на действителните гласове за всички останали участници в изборите.
„Имената на избраните народни представители ще бъдат обявени не по-късно от седем дни след изборния ден“, съобщи още Камелия Нейкова. Тя обясни, че след като се обяви разпределението на мандатите, онези кандидати, които са избрани от повече от един изборен район, ще имат срок от един ден да заявят пред ЦИК от кой изборен район желаят да останат избрани.

Коментари

Новини Варна