IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
07:46 | 9 октомври 2014
Обновен: 05:04 | 24 април 2024

Кюстендил протестира срещу явлението "Бат Сали"

Кюстендил протестира срещу явлението "Бат Сали"

По материала работи: Златина Добрева
Кюстендил протестира срещу явлението "Бат Сали"

Казусът, при който Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, стана депутат с 864 гласа, продължава да предизвиква недоволството на жителите на Кюстендил. Стотици се събраха в центъра на града да протестират срещу решението на ЦИК. Причина за това е математическото разпределение на гласовете.
Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, заяви, че от 62-хилядното население едва около 800 гласа са за ДПС. „Мандатите са четири, а мандат се дава на най-малката политически сила в града. Това е предизборна игра, която ние няма да приемем“, категоричен бе кметът пред bTV.
„Законът, позволил това, не може да бъде български закон“, заяви още той, коментирайки факта, че този мандат за ДПС идва от преразпределение на изборните резултати от Турция. „Прилага се не математическа формула, а политически натиск“, допълни Паунов. По думите му този натиск идва от ДПС. Паунов бе категоричен, че общинският съвет в града ще сезира и прокуратурата, и Конституционния съд, и президента да бъдат отменени изборните резултати.
„Сега разбрах защо не искат мажоритарна система – излъгаха хората, че се гласува с преференция. Оказа се, че 62 000 души не са гласували с преференция, а са гласували за Бат Сали“, посочи още той.
Проблемът не е в личността на Методиев, а в даването на мандата на човек, за когото никой не е гласувал, категоричен бе кметът. Изходът според него е премахване на резултатите от секциите в Турция и реален резултат за региона.
„Нека всичко в Кюстендил да остане българско“, призова мъж от протестиращите. „Ние не сме против турския народ, защото и там стават същите неща. Това са машинации на политиците“, допълни той.
„Такава манипулация за Кюстендил е абсурдна“, заяви участничка на протеста. „Трябва да се промени законът“, категорична бе тя.
„ЦИК натресе това нещо Бат Сали в край, чист от турски крак“, обобщи Георги Петров, председател на местната структура на ВМРО. „Не виждам как той ще ни представлява“, допълни той.
На площада в града e изкарано черешово топче и се скандира „долу ДПС“. „Черешовото топче засега е насочено към ЦИК“, заяви Петров.
„Случващото се в Кюстендил определено е парадокс“, заяви кандидатът за депутат от Реформаторския блок Ирина Абаджиева.
„Участвах в гражданската квота в НС по приемане на новия Изборен кодекс като адвокат. Тогава беше коментирано, че тази система дава парадоксални отклонения в малките райони”, заяви Абаджиева. По думите й тези парадоксални отклонения се случват, защото се съчетават 4-процентовата бариера и местните листи. По този начин Ирина Абаджиева, получила близо 3000 гласа, остава без депутатско място.
„Реално, ако аз имах по-малко гласове, шансовете ми щяха да нараснат“, заяви тя. По думите й два от мандатите в Кюстендил ще бъдат заети от най-малко харесваните партии.
„Няма подмяна на волята на хората“, категоричен бе Цветозар Томов от ЦИК. Методът ще работи по-добре, ако има и 4-процентови бариери и по места, не само на национално равнище, защото тогава възможността с 1,5% да се вкара депутат, би изчезнала, коментира той. По-добра би била работата на метода и ако районите са еднакво големи, допълни Томов. По думите му аномалиите нямаше да се случват, ако район „Чужбина“ излъчва народни представители.
„Проблемът е, че има регионално разпределение и национално преразпределение“, обясни Томов. При регионалното разпределение четвъртият мандат би отишъл в ГЕРБ, обаче при преразпределението от чужбина е отнет и връчен на ДПС.
Това не е нов казус. Томов припомни, че на предишните избори ДПС са взели три мандата в София.
Той беше категоричен, че е невъзможно членовете на ЦИК да окажат влияние върху броенето на гласовете.
Цветозар Томов заяви, че случващото се в Кюстендил не е справедливо, но това е обективният резултат от метода, по който се работи на избори у нас. „Ако не се беше случило в Кюстендил, щеше да е другаде”, каза Томов.
Томов обясни как е възможно това да се случи: ДПС има 60 000 гласа в чужбина, които не влизат в нито едно регионално разпределение по региони. Когато тези 60 000 гласа се съберат към общия брой от страната за ДПС, излиза, че партията не е представена правилно. Затова се гледат къде са най-големите остатъчни гласове на партията в страната, останали без представителство и оттам се дават мандати. По думите на Томов изход от несправедливата ситуация би било въвеждането на район „Чужбина“ с отделни листи.

Коментари

Новини Варна