IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 18°
Начало
17:08 | 28 май 2014
Обновен: 23:55 | 19 септември 2021

България е на дъното по интернет в ЕС

България е на дъното по интернет в ЕС

По материала работи: Борис Проданов
България е на дъното по интернет в ЕС

България заема едно от последните места в ЕС по отношение на ползването на интернет, сочи последният доклад на Европейската комисия за напредъка в областта на цифровите технологии.
Според посочените данни през 2013 година 51% от българите ползват световната мрежа поне веднъж в седмицата. За сравнение - в ЕС този дял е 72%. С най-добри резултати са Финландия, Дания, Швеция, Люксембург и Холандия, където над 90% от възрастното население ползват интернет.
Статистиката на Еврокомисията показва много близки данни по отношение на българите, които ежедневно са в интернет, и тези, които никога не са влизали в мрежата – 43% към 41% през 2013 година. От данните се вижда още, че средно в ЕС 20% от гражданите никога не са ползвали световната мрежа.
Като цяло страната ни не изостава единствено по отношение на разпространението на широколентов интернет – 93% от населението имат достъп до услугата. В ЕС средният дял е 97%, сочи още докладът. Все още обаче остава слабо разпространението на услугата в селските региони – 60% от населението в тези региони в България имат достъп, спрямо 90% средно в общността.
И в България, и на европейско ниво, се увеличава броят на домакинствата, които нямат интернет. През 2013 година 51% от домакинствата у нас нямат интернет, спрямо 42% през 2012 година. За ЕС данните сочат, че докато преди година 35% от домакинствата са без интернет, сега техният дял възлиза на 37%.
България изостава и по отношение на ползването на интернет през мобилни устройства. Данните за 2012 г. показват, че 13% от българите ползват интернет през мобилно устройство. Средният показател за ЕС е 36 на сто.
Напредък страната регистрира по отношение на пазаруването онлайн – през 2013 г. 12% от българите са си купили стока онлайн, спрямо 9% през 2012 г. Все още обаче равнището остава значително под средното за ЕС – 47% от гражданите на общността са пазарували през интернет през 2013 г.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна