IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
07:02 | 21 май 2014
Обновен: 10:23 | 27 март 2024

Зрелостниците пишат за „Кино” на Никола Вапцаров

Зрелостниците пишат за „Кино” на Никола Вапцаров

По материала работи: Златина Добрева
Зрелостниците пишат за „Кино” на Никола Вапцаров

"Живот и изкуство" в стихотворението „Кино" на Никола Вапцаров - това е темата на 41-вата задача, по която зрелостниците ще пишат литературно интерпретативно съчинение или есе на матурата по Български език и литература.
Днес се провеждат държавните зрелостни изпити по Български език и литература за XII клас, както и националното външно оценяване по български след VII клас.
Матурата за XII клас започна в 8.00 ч. Държавните зрелостни изпити у нас се организират от 2008 г. Те се  състоят в 653 училища. Разпределението на зрелостниците по сгради и зали на територията на съответното населено място е на случаен принцип.  Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 г.
По вариант "2" от три възможни пишатседмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/. Изпитът започна в 10 часа, съобщи Дарик.
Всички седмокласници се явяват на изпит в училищата, в които учат. Националното външно оценяване по Български език и литература е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен VII клас. Този изпит включва два модула. Първият е задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двете части, взети заедно.
Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни 2014 г.

Коментари

Новини Варна