IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
10:38 | 4 юни 2014
Обновен: 03:22 | 24 март 2024

Кабинетът отпуска още 1,2 млн. лв. за стипендии на общинските училища

Кабинетът отпуска още 1,2 млн. лв. за стипендии на общинските училища

По материала работи: Златина Добрева
Кабинетът отпуска още 1,2 млн. лв. за стипендии на общинските училища

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери за 2014 г. за общините в размер на 1 284 712 лв. за стипендии за образователни резултати на общинските училища.
Финансовите средства се осигуряват за сметка на предвидените в бюджета на Министерството на образованието и науката. С тях се дава възможност на най-добре представилите се на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика училища да провеждат училищните си политики за повишаване на качеството на образование.
С друго постановление Министерският съвет одобри промени в утвърдените разходи по области на политики по бюджета на МОН за 2014 г. С тях ще бъде компенсиран недостигът на средства за увеличение на общия размер на трансфера за държавните висши училища в резултат на настъпили промени в броя на студентите и докторантите, въз основа на които е определен размерът на субсидиите за издръжка на обучението на държавните висши училища за 2014 г.
Постановлението предвижда намаляване на разходите по политиката в областта на средното образование с 3,6 млн. лв. и увеличение със същата сума на разходите за висше образование. По този начин ще бъде финансово осигурено обучението на приетите студенти и докторанти, съгласно данните от регистъра по чл. 10, ал. 2, т. 3, буква "в" от Закона за висшето образование.

Коментари

Новини Варна