IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
18:59 | 20 юни 2014
Обновен: 14:09 | 20 април 2024

Очаква се рязко повишаване на нивата на някои реки заради дъждовете

Очаква се рязко повишаване на нивата на някои реки заради дъждовете

По материала работи: Деян Михайлов
Очаква се рязко повишаване на нивата на някои реки заради дъждовете

Вследствие на падналите валежи през последното денонощие се очаква рязко повишаване на нивата на реките Янтра, Русенски Лом, Камчия, Велека, Резовска и Ропотамо - там има вероятност за локални наводнения, предупреди в ефира на Дарик Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите.

Има контролирано изпускане на язовири, както и преливане на язовири, за което са предупредени местните власти.

Най-голямо повишение и най-рискови са река Янтра, която се е покачила от вчера с 302 сантиметра, река Джулюница - с 320 сантиметра, а в черноморския басейн най-рискове е река Камчия при село Гроздьово, която се е повишила със 134 сантиметра, каза Личев.

Преливат язовирите "Дибич", "Маломир", "Станянци", "Янково", "Александрово", "Кълново" и "Елешниц"а. В община Балчик язовир "Македонка" е достигнал до критичното си ниво и е възможно и той да прелее.

"Най-критичният случай е в област Добричка, където язовир Смолница има пробойна на стената и от там водата прелива към язовир "Козлодуйци" и стига до местността Плачи дол. За съжаление и двата язовира са класифицирани като язовири в предаварийно състояние", каза Личев.

Той обясни, че от екоминистерството са изпратили предупреждение по въпроса до областния управител на Добрич и до кметовете на долулежащите общини да вземат всички мерки заедно с Гражданска защита, включително, ако евентуално се наложи, и евакуация на населението.

За бедствието във Варна Асен Личев обясни, че водосборът на западното дере, което минава през квартал Аспарухово, е около 4 кв. м. Оценката са падналите валежи е, че те са били около 100 литра на кв. м за два-три часа, което показва, че общото генерирано водно количество е било около 4 млн. куб. м. "Откъде може да изтече това количество вода, след като самото застрояване създава един изкуствен бараж на естественото му оттичане на морето. Това определено е от нехайството в България да няма вече издържани и отговарящо на нормите застрояване на населените места. Това се превръща в системен проблем", каза експертът от екоминистерството.

Коментари

Новини Варна