IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
10:35 | 6 юли 2014
Обновен: 15:08 | 17 май 2024

Пшеницата е с по-ниско качество заради проливните дъждове

Пшеницата е с по-ниско качество заради проливните дъждове

По материала работи: Деян Михайлов
Пшеницата е с по-ниско качество заради проливните дъждове

Проливните дъждове намалиха качеството на пшеницата, съобщи за Фокус Христо Цветанов, експерт от Институт за агростратегии и иновации. Конкретно в района между Свищов и Велико Търново и Свищов, Полски Тръмбеш и Павликени, той обясни, че се е получило намаляване на качеството – глутените са по-ниски, има проблеми с един показател – падащо число.

„Надяваме се, по-късните пшеници да покажат по-добри показатели. Като добивим, предполагам, че в момента масово вървят над 500кг различните стопани в зависимост от това какви технологии са използвали и какви хранения са правили през вегетацията, вадят различни добиви”, посочи Христо Цветанов. Той отбеляза, че от няколко дни тече усилена кампания по събиране на добивите след проливните дъждове там, където не са приключили ечемика, а към момента върви масова жътва на пшеница. По отношение на пролетниците Христо Цветанов посочи, че слънчогледът е в цъфтеж, царевиците са във фаза на изметляване, все още не може да се каже, че културите царевица и слънчоглед са в много добър потенциал, тъй като ще им трябва влага, слънце и топли дни. По думите на специалиста в момента проблемът е единствено с полегналите култури там, където има полегнала пшеница, определено се иска повече топло време, за да може да бъде добре овършана, зърното, което е полегнало, при всички положения, е недостатъчно изхранено или е със спорни качества, но да се надяваме, че това не е с повече от 10-15 % от общите площи с пшеница. Във връзка с увеличените производствени разходи в следствие на неблагоприятните атмосферни условия, той обясни, че разходите за производство определено са повишени.

„Машините не успяват да работят в оптималния си режим. Жътвата се провежда с 3 до 4 км./ч и разходът е по-голям – обичайно, ако разходът е бил от 1,300л. до 1,800л., сега сме между 2 – 2,5л. разход на декар, което осреднено е минимум 5 лева на декар разход само за гориво. Отделно може да сложим и разходите за извозване на продукцията, машините, които работят вътре в складовете и т.н”, каза Христо Цветанов. На въпрос, възможно ли е някои земеделски стопани да останат без печалба, предвид повишените производствени разходи, специалистът посочи, че това, което показва пазарът в момента е добри реколти в цял свят, индикациите за българския пазар са за около 280 лева за тон. „Ако някой има пшеница с добри хлебопекарни качества, определено трябва да я пази, защото не е ясно колко дъжд ще вали, или климатичните изменения какви ще бъдат. В момента нито един анализатор не може да посочи причина да се повиши цената”, добави Христо Цветанов. Според него, реколтите са добри, предлагането е голямо, а потреблението все още не може да отговори с повишаване на количествата. Той изказа мнение, че на този етап, при така работещи цени на пазара, голяма част от производителите ще имат резултати, отговарящи на себестойността на производството, тоест приходът ще бъде равен на разхода.

Коментари

Новини Варна