IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
07:06 | 14 юли 2014
Обновен: 08:24 | 11 май 2024

Партиите дадоха заден за спецзакона на БНБ

Партиите дадоха заден за спецзакона на БНБ

По материала работи: Борис Проданов
Партиите дадоха заден за спецзакона на БНБ

ГЕРБ е твърдо против спецзакона, който трябва да спаси големите вложители на КТБ. БСП би го приела с условия, а ДПС го подкрепя.
С тези позиции парламентарните партии ще отидат на консултации днес при президентът Росен Плевнелиев, които ще се проведат от 14 ч. на "Дондуков" 2. Партиите трябва да направят анализ на финансовото състояние на държавата и необходимостта от предприемане на законодателни мерки от 42-то Народно събрание.
В петък след пресконференцията на БНБ всички политици изразиха съгласие, че депозитите на гражданите не трябва да бъдат застрашени.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви твърдо срещу приемане на спецзакон, който да позволи прехвърляне на всички депозити от КТБ в "КредиАгрикол България" и по този начин те да бъдат спасени напълно. По сегашния закон гарантирани са депозитите до 100 хил. евро или тяхната равностойност в друга валута.
Според Борисов този закон ще задължи държавата с 3,5 млрд. лв., които ще трябва да бъдат платени от следващото правителство и ще го поставят в тежка ситуация.
Бившият премиер поиска оставката на Иван Искров и целия УС на БНБ.
Вчера в БНБ е имало нова среща между политическите сили, на която е присъствал и финансовият министър Петър Чобанов. От ГЕРБ не са изпратили представител. Трябвало е да присъства Владислав Горанов, който обяснил, че Борисов му е забранил да ходи на срещата.
Представителят на БСП Румен Гечев обяснил, че БСП няма да подкрепи закона, ако не бъде представен детайлен анализ за депозитите, които надскачат определения праг.
Засега е ясно, че има сметки от над 2 млрд. лв., от които 1.4 млрд. лв. на частни фирми. От БСП искат да знаят, какви са те и дали са на реални компании.
От ДПС подкрепят законопроекта на централната банка.
В срещата при президента ще участват още премиерът Пламен Орешарски, зам. министър-председателят Зинаида Златанова и министърът на финансите Петър Чобанов. Поканени са и главният прокурор Сотир Цацаров, управителят на БНБ Иван Искров и подуправителят Калин Христов.
dir.bg

Коментари

Новини Варна