IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
12:52 | 21 юли 2014
Обновен: 12:44 | 15 април 2024

Орешарски освободи двама заместник-министри

Орешарски освободи двама заместник-министри

По материала работи: Пламен Янков
Орешарски освободи двама  заместник-министри



Премиерът Пламен Орешарски освободи двама заместник-министри в правителството. Това става в последните дни от мандата на този кабинет и на този парламент. С постовете си се разделят зам.-министърът на външните работи Тодор Чуров и зам.-министърът на вътрешните работи Йордан Грамов. Освобождаването е по тяхна молба, се казва в съобщението на правителствената пресслужба. Мотиви не са посочени.
Според изказванията на лидери на БСП и на ДПС миналата седмица до края на тази премиерът ще подаде оставката на кабинета. Самият той обяви след консултациите при президента, че ще сдаде властта между 23 юли и 25 юли.
Тодор Чуров е дипломат от кариерата. Той е бил постоянен представител на България в НАТО в Брюксел от 2009 г. Преди това, от 2005 г. до 2009 г., е бил зам.-министър на външните работи. Същият пост е заемал и в периода 1993 г. - 1994 г. Бил е и наш посланик в Кувейт.
Йордан Грамов наблюдаваше пряко приемането на новия закон за МВР по време на обсъжданията му в парламента.
Законът за МВР се оказа един от най-атакуваните от опозицията. Една от основните промени в него е, че главният секретар вече ще се назначава от Министерския съвет, а не от президента. С приемането му сегашният главен секретар получи нов 5-годишен мандат, което силно ядоса ГЕРБ.
Държавният глава наложи вето на закона, но той отново беше приет от мнозинството. Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум на БСП и ДПС да отменят закона, заедно с този за Сметната палата, за да влезе ГЕРБ отново в пленарната зала.

Коментари

Новини Варна