IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
18:38 | 16 октомври 2014
Обновен: 12:51 | 15 април 2024

Идват все повече бежанци. Молим ЕК да помага

Идват все повече бежанци. Молим ЕК да помага

По материала работи: Деян Михайлов
Идват все повече бежанци. Молим ЕК да помага

Бежанският поток в България продължава да се увеличава през последната година въпреки предприетите мерки. Заради това страната ще се обърне към Европейската комисия и останалите ни партньори за съдействие и подкрепа. Това обяви външният министър Даниел Митов по време на работна среща на посланиците от ЕС в София, съобщи Днесбг.
Домакин на разговорите беше италианският дипломат у нас.
Нестабилността в Близкия изток създава силен миграционен натиск върху България и целия ЕС, е казал Митов пред посланиците. Той е коментирал и тежката ситуация в Сирия и Ирак, която според него представлява сериозен риск не само за съседните държави, но и за целия ЕС и световната сигурност.

"България подкрепя всички действия на нашите съюзници и партньори, насочени срещу действията на терористите от организацията "Ислямска държава", е посочил той, съобщи пресцентърът на външното министерство.

Сред останалите теми, обсъдени на срещата с посланиците, е било предстоящото заседание на Съвета по външните работи на ЕС в Люксембург. Митов е информирал за позицията на България по ситуацията в Украйна.

"Изтеглянето на руската армия, която по официална информация провеждаше учение, от границата с Украйна поражда известни надежди за намиране на решение на конфликта“, е констатирал той. Министърът е допълнил, че за страната ни е важно след сформирането на нов парламент в Киев украинското правителство да реализира необходимите реформи.

България следи внимателно и е в постоянен контакт с българското малцинство в Украйна, съобщил още министърът пред дипломатите.

Коментари

Новини Варна