IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
08:08 | 20 май 2014
Обновен: 14:25 | 15 април 2024

52-ма души пленени от морските пирати

52-ма души пленени от морските пирати

По материала работи: Златина Добрева
52-ма души пленени от морските пирати

В момента 52-ма души са в плен на морските пирати в Сомалия. Това каза днес във Варна Александър Димитриевич от Програмата за хуманитарна реакция на морското пиратство. Със съдействието на Моряшкия синдикат и други неправителствени организации днес в града ни се провежда форум за морското пиратство.

Все пак имаме положителна тенденция за намаляване на нападенията от пиратите, каза Дмитриевич. Той предупреди, че въпреки това пиратските набези все още са сериозен проблем пред международното корабоплаване.

100 са били пиратските атаки през 2013 година отчитат международните морски експерти. Общо 3 са моделите на нападение, които се практикуват от пиратите. Единият от вариантите е само да се качат на борда на кораба, да оберат ценни вещи, екипировка, техника. Вторият модел на нападение е качване на борда с цел да се отвлече екипажа за откуп. Този модел е все по-предпочитан, твърдят експертите. Третата причина, поради която пиратите се качват на кораба е, за да крадат гориво, което после продават. За тази цел те атакуват танкери, които превозват петрол, източват горивото в пиратски танкер и се оттеглят.

Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна