IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
12:59 | 27 април 2014
Обновен: 01:02 | 23 юли 2024

МОН ще изготвя учебните програми заедно с бизнеса

МОН ще изготвя учебните програми заедно с бизнеса

По материала работи: Златина Добрева
МОН ще изготвя учебните програми заедно с бизнеса

Заложено е учебните планове и програми да се изготвят заедно с бизнеса и младите хора да получават такава професия и квалификация, каквато ще им е необходима на пазара на труда, заяви във Варна министърът на образованието Анелия Клисарова. По думите й в момента се разработва проект, според който през следващите 3 – 4 години планирането на бройките и тяхното разпределяне по училища ще се прави съвместно между общините, регионалните инспекторати по образованието и представители на бизнеса в отделните региони.

„Не бива да създаваме образовани безработни, а хора със знания и умения, нужни в живота“, коментира Клисарова. Тя допълни, че когато има желание, се намират и средства.

По думите на министъра тази година от държавния бюджет за професионално образование са отделени допълнителни 8,6 млн. лв.

„Ще има промени и в Кодекса на труда, така че младите хора да имат условията и да работят, и да учат. Това време категорично да им се зачита за стаж и да получават възнаграждение, което да намали социалната зависимост на някои семейства с по-нисък социален статус и да мотивира тези хора да отиват в професионалните училища. Много е важно един млад човек да завърши с професия“, коментира просветният министър. Тя посочи, че в тази насока се предвиждат и промени в закона за професионалното образование.

Образователният министър заяви също, че министерството ще работи учебниците за децата в българските неделни училища в чужбина да бъдат съобразени с езиците, които говорят. Причината е, че повечето ученици са рожби на смесени бракове и са билингвисти.

Във Варна Клисарова се срещна с екипажа на ветрохода „Калиакра“. В него са включени 24-ма ученици от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. „Ще имате възможност в реална работна среда, на един прекрасен кораб да направите своите първи стъпки в професията си, и то още преди да сте завършили“, обърна се към гимназистите Клисарова. За да се осъществи тяхната практика на ветрохода, министерството отпусна 50 000 лв. Стажът е финансиран и от БМФ.

Коментари

Новини Варна