IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
12:31 | 25 април 2014
Обновен: 16:23 | 26 юли 2024

Сезонните ни работници избягаха в Германия

Сезонните ни работници избягаха в Германия

По материала работи: Златина Добрева
Сезонните ни работници избягаха в Германия

Голяма част от сезонните работници във Варна са отишли да се трудят в Германия това лято, стана ясно на заседание на Обществения съвет по туризъм. „Изпитваме сериозни затруднения с осигуряването на подходящи кадри за летния туристически сезон. С отварянето на пазара на труда всички заминаха да работят в други държави и най-вече в Германия“, коментира Катя Антонова от Регионалната служба по заетостта във Варна. Тя посочи, че в момента бюрото работи по два проекта за професионално обучение на безработни. „Имаме проблем, понеже никоя организация не иска да обучава готвачи, защото курсовете са скъпи“, заяви още Антонова.
От миналата седмица вече функционира и интернет платформа Visit Varna, съобщи шефът на общинската дирекция по туризъм Соня Георгиева. Чрез новата онлайн услуга всеки ще може да се саморекламира. Тя може да се използва например от галерии, музеи и хотели. Текстовете ще бъдат превеждани на френски, немски, румънски и английски.
На заседанието стана ясно още, че и тази година полицаи от вътрешността на страната ще бъдат командировани да работят в курортите. Комисар Димитър Димитров от ОДП-Варна, посочи, че ще бъдат нужни 30 служители на реда, като поне двама да бъдат румънци.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна