IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
15:07 | 13 февруари 2014
Обновен: 04:02 | 27 април 2024

Обучават варненци с пари на Bloomberg

Обучават варненци с пари на Bloomberg

По материала работи: Златина Добрева
Обучават варненци с пари на Bloomberg

Варненци да бъдат обучавани по метода на сугестопедията с пари от конкурса на Bloomberg. Това е решило 10-членното местно жури към инициативата „Предизвикателство за кметове”. Комисията е одобрила 2 от общо 36-те иновативни идеи, представени в конкурса. Те ще бъдат обединени в един общ проект, като се комбинират методите на сугестопедията и градската среда, в която варненци да се срещат и комуникират свободно.
Наградният фонд на конкурса е 9 млн. евро. Проектът, класирал се на първо място, получава 5 млн. евро, а следващите 4 призьори ще вземат по 1 млн. евро всеки.
Варна е решила да участва в надпреварата с проект на младежка група „Аморфа”, който представлява прилагането на сугестопедията в приятна градска среда. Идеята е чрез този метод да се обучават големи групи от хора, без да се налага те да напускат кварталите, в които живеят. За целта в петте района на града ще има специално обособени места от съществуващата инфраструктура. Проектът е за срок от 3-години, като се предвижда всяка година по метода на сугестопедията да бъдат обучавани по 70 души, които впоследствие да водят курсовете с граждани.
Смята се, че чрез сугестопедията се постигат високи и трайни резултати в обучението на различни социални и възрастови групи. Тя провокира творческите възможности, повишава емоционалния тонус, намалява агресията и страха от учене, повишава образователния и терапевтичния ефект.
Първите 20 селектирани идеи по конкурса ще бъдат обявени през април, след което техните автори ще трябва да ги разработят детайлно и да ги представят отново до края на юли. Финалистите ще станат ясни през октомври.

Слав Велев

Коментари

Новини Варна