IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
06:28 | 25 януари 2014
Обновен: 07:57 | 24 април 2024

Бум на заявленията за мидени ферми през 2013 г.

Бум на заявленията за мидени ферми през 2013 г.

По материала работи: Златина Добрева
Бум на заявленията за мидени ферми през 2013 г.

Бум на заявленията за мидени ферми в акваторията на Черно море са регистрирали от Басейнова дирекция през 2013 г., съобщиха за „Черно море“ от ведомството. Общо 72 искания по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) са постъпили в институцията през миналата година. 51 са издадените решения за предоставяне на исканата информация без нито един отказ. 21 са били пренасочените заявления, които не са се отнасяли до работата на Черноморската дирекция или не са отговаряли на изискванията на закона, уточниха от ведомството.
Над 80% от запитванията са от фирми, търсещи информация за водни обекти или санитарно-охранителни зони, граничещи с имоти, в които възнамеряват да реализират инвестиционни намерения.
Интерес буди големият брой заявители с искане за издаване на скица в акваторията на Черно море, съдържаща информация за мидени ферми с издадено разрешително за отглеждане на аквакултури. Общо 7 са запитванията в тази връзка.
В Басейнова дирекция са постъпили и няколко искания за издаване на скици за отглеждане на есетрови риби, става още ясно от списъка на заявителите по ЗДОИ.
Депозирано е и искане на списък с регистъра на минералните води, намиращи се на територията на община Варна, както и изготвянето на карта с риска от наводнения в радиус 10 кв. от  района на въздействие на Проект „Морски газопровод „Южен поток” – българска отсечка”.
Слав Любомиров

Коментари

Новини Варна