IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Начало
15:46 | 22 юли 2014
Обновен: 17:29 | 25 април 2024

Включват 2 нови компонента във фактурите за ток

Включват 2 нови компонента във фактурите за ток

По материала работи: Борис Проданов
Включват 2 нови компонента във фактурите за ток

Цената на разходите за балансиране ще бъде една и съща в продължение на 6 месеца
Включват два нови компонента във фактурите за ток, съобщиха от „Енерго - Про“. От 1 юни 2014 г. в България започна да функционира пазарът на балансираща енергия, който изисква разходите за балансиране на електроенергетиката, заплащани от битовите клиенти, да бъдат отразявани самостоятелно във фактурите за електроенергия. Начинът на начисляване им е еднакъв с този, който се прилага на свободния пазар на електроенергия. Сега клиентите на българския електроенергиен пазар са равнопоставени и виждат във фактурите си всички разходи, необходими за фнукционирането на електронергетиката.
Българското законодателство прилага принципа на европейския либерализиран пазар на електроенергия, според който разходите, формирани при балансиране на електроенергийната система, се поемат от всички участници на пазара на електроенергия, включително от битовите потребители и от предприятията, клиенти на компаниите крайни снабдители. Разходите за балансиране винаги са били заплащани от крайните клиенти, но досега те бяха включвани в цената за достъп, дължима на Електроенергийния системен оператор и не бяха самостоятелно посочвани във фактурите за ток.
От 1 юни 2014 г. отговорна за разпределянето на разходите за балансиране на електроенергийната система в Североизточна България е компанията краен снабдител “Енерго-Про” Продажби , а нейните клиенти за пръв път през юли ще видят във фактурите си два нови ценови компонента, включени в крайната цена за всяка тарифа – цена за балансиране на енергийната система за снабдяване и цена за балансиране на енергийната система за разпределение. Разпределянето на разходите за балансиране на електроенергетиката между клиентите се определя според потребеното количество електроенергия през съответния период от съответния клиент.
Максималното отклонение, фактурирано на клиентите на крайните снабдители, може да бъде 1,5 %, а на клиентите на операторите на електроразпределителните мрежи - 0,5% от пълния разход, което принуждава компанията краен снабдител да се стреми да бъде максимално точна в прогнозите си на потреблението на битовите клиенти, защото всяка допусната неточност в дневните прогнози ще бъде за нейна сметка.
Цената на разходите за балансиране, която в момента се начислява във фактурите, е определена по разработена методика и ще бъде една и съща в продължение на 6 месеца, след което в новата цена за балансиране ще се извърши изравняване,с което се гарантира, че клиентите няма да бъдат ощетявани и ще заплащат тяхната пропорционална част от признатите от ДКЕВР разходи за балансиране.

Коментари

Новини Варна