IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
11:02 | 3 август 2014
Обновен: 12:59 | 15 април 2024

Заради фалит на туроператор 1500 руснаци не могат да се приберат у дома

Заради фалит на туроператор 1500 руснаци не могат да се приберат у дома

По материала работи: Ставри Таргов
Заради фалит на туроператор 1500 руснаци не могат да се приберат у дома

3 големи наши фирми ще осигурят престоя им, докато не се уреди обратният транспорт, съобщи зам.министър Бранимир Ботев

Заради банкрут на руския туроператор „Лабиринт“ 1500 туристи не могат да се приберат у дома. Това съобщи на пресконференция в областна управа във Варна зам.министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. „Лабиринт“ е свързан с оператора „Идеал тур”, който е осигурил полетите на туристите с Оренбургските авиолинии, добави той. 60% от зарязаните туристи почиват на южното Черноморие, останалите 40% на северното. Авиокомпаниите отказват да ги превозят обратно заради голямата фирмена задлъжнялост. Тъй като проблемът е извън територията на България, в събота отправихме официални искания ситуацията да се регулира по най-бързия начин в Русия. Проведохме разговори и с 3 от големите български туроператори. Благодарение на тях, руските туристи ще могат останат в нашите хотели, докато не се уреди обратната връзка до родината им, увери Ботев. Нашите туроператори проявиха голяма човещина въпреки че е малко вероятно да получат парите си обратно. Така се гради име и имидж на българския туризъм. Затова искам да благодаря специално на собствениците на фирмите Мартин Петков, Галин Георгиев и Гешо Любенов, каза още зам. министърът. Той припомни, че през миналото лято при подобна ситуация в Египет с фалита на „Нева“ руските туристи са изкарани на плочките пред хотелите заедно с децата им. Зарязаните у нас летовници са дошли на почивка на малки групи, затова на този етап е трудно да се локализират. Повечето от тях трябва да се приберат до средата на август.
Големият проблем е, че огромна част от руските туроператори нямат официален представител в България. Те не са вписани като юридически лица в страната ни и не фигурират в централния туристически регистър. Затова ще настояваме за радикални мерки в тази насока. При подобни случаи да се правят застраховки в България, за да има фонд, който да подкрива щетите, каза още зам.министърът. Той добави, че банкрутиралият „Лабиринт“ е изпратил 25 000 – 30 000 туристи в различни страни по света и съответно е спрял плащанията. Засега обаче не е ясно как там ще процедират с изоставените летовници.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна