IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
08:40 | 23 май 2014
Обновен: 18:53 | 23 април 2024

Разпродажба на книги събра средства за сирачета от Варна

Разпродажба на книги събра средства за сирачета от Варна

По материала работи: Златина Добрева
Маратон на четенето започва във Варна

Над 450 книги събра благотворителната инициатива „Дари детска книга – сътвори магия”. Кампанията се провежда за пета поредна година, като така Фондация „Свети Свети Константин и Елена” отбелязва Международния ден на детската книга 2 – април. От тогава до 8 май всеки можеше да дари нови или използвани книжки. Събраните дарения бяха изложени в к.к. "Св. Св. Константин и Елена" на благотворителна разпродажба, а средствата от нея са предназначени за трите детски институции, които фондацията традиционно подпомага – домовете за деца, лишени от родителска грижа „Другарче” и „Княгиня Надежда” във Варна и помощно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Кривня. Изданията, които не бяха продадени, ще бъдат предадени на библиотеките на домовете.
Разпродажбата бе само една част от кампанията. В рамките й се проведоха и конкурс за написване на приказка „Имам една мечта“. Творбите на малките писатели бяха оценени от жури от Регионалния инспекторат по образованието, което отреди втора и пооощрителна награда на Християн Трифонов за „Пътешествие върху табла или Как Джо осъществи мечтата си” и на  Стела Сиромахова от ОУ „Д-р Петър Берон", с. Приселци, за „Една сбъдната мечта”.
„Имам една мечта“ бе темата и на конкурса за рисунка, който се организира в рамките на благотворителната кампания. Първата награда грабна деветгодишната Мария Георгиева от Учебно-творчески център „Пламък”, втора – Микаел Тертерен от СОУ „Св. Климент Охридски”, а трета - Нора Паскалева от ОУ „Цар Симеон І”.
Детският празник в Св. Св. Константин и Елена бе съпътстван и от конкурс за рисунка на асфалт, част от програмата на VII Майски фестивал на цветята. Тази година децата избраха да рисуват по тема „Мечтана къща”.
Тържествата протекоха с богата програма, подготвена от Общински детски комплекс -Варна.
Тази кампания е изключително важна за нас, тъй като бихме желали да допринесем за развитието на таланта, творческото въображение и уникалността на децата, а също така и да помогнем на малчуганите, в неравностойно социално положение – не само с подобряване на битовите условия на институциите, в които живеят, но и с предоставяне на книги и материали за творчество, споделят организаторите.

Коментари

Новини Варна