IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Начало
16:02 | 20 май 2014
Обновен: 18:53 | 23 април 2024

Заради "Южен поток": По 1000 лв. на декар вземат собствениците на земеделски имоти във Варненско

Заради "Южен поток": По 1000 лв. на декар вземат собствениците на земеделски имоти във Варненско

По материала работи: manager
Заради "Южен поток": По 1000 лв. на декар вземат собствениците на земеделски имоти във Варненско

Над 600 частни лица ще бъдат обезщетени само в общините Провадия, Ветрино и Белослав

По 1000 лв. на декар обезщетение ще получат собствениците на земеделски имоти във Варненско, през които ще минат тръбите по проекта "Южен поток". Това стана ясно от дискусията по реализацията на проекта, която се проведе в читалище „Алеко Константинов“ в Провадия. В беседата взеха участие представители на местната и държавната власт, хора от бизнеса, специалисти, земеделци и обикновени граждани с интерес към проекта. Дискусията бе организирана по инициатива на областния управител на Варна Иван Великов. На форума присъстваха още  кметове на други засегнати от проекта варненски общини, както и директорите на „Южен поток – България“ Игор Елкин и Владимир Инков.

Най-притеснени от предстоящото изграждане на газопровода бяха земеделците в района, стана ясно още от срещата в Провадия. Те коментираха, че вече притежават и обработват земи, през които минават тръбите на националния енергиен гигант „Булгартрансгаз” и тези на частния концесионер на газовото находище пред нос Галата. Според техните думи на 20 м от двете страни на газопровода не може да се сее качествена земеделска продукция. Специалисти уточниха за в. “Черно море”, че съгласно SI на по 200 м от двете страни на преносния газопровод се установява режим на превантивна устройствена защита по смисъла на чл. 10 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), с който се запазва физическото им ползване при ограничаване на жилищното застрояване.

Земеделци от Провадия коментираха, че дори когато тръбите са вкопани в земята, те отделят топлина и влияят негативно върху качеството на посадената култура. “Това абсолютно не е вярно, само ако има пропуск на газ може да има вреди по продукцията, които се изразяват в пожълтяване на посева поясниха за в. “Черно море” експерти от енергийния гигант. От своя страна представителите на „Южен поток“ се опитаха да уверят земеделците, че високотехнологичното трасе няма да има подобен отрицателен ефект. Те коментираха още, че всеки един собственик на имот, през чиито земи преминава газопроводът, ще бъде компенсиран финансово.
Кметът на Провадия инж. Филчо Филев съобщи, че „Южен поток“ е внесъл в общината предложение за отпускане на сумата от 1 млн. лв. за обезщетяване на около 130 собственици в района. Това означава, че всеки един от тях ще получи по около 1000 лв. за декар.
В община Белослав ще вземат също около 1000 лв. на декар, стана ясно пък от думите на кмета на близката до Варна община Желязко Петров. 143 са терените в района, през които ще мине тръбата. 11 от тях са общински, останалите са частни или с неизяснена собственост. Сумите, предвидени за обезщетение, ще бъдат в зависимост от категорията на земята, но най-ниската от тях за десета категория е 400 лв., уточни градоначалникът.
Най-голям брой засегнати хора от трасето на „Южен поток” има в община Ветрино. Там са предвидени обезщетения за общо 320 души.
“Сумите са много добри, тъй като арендаторите на земеделски земи плащат на собствениците средно по 58 лв. на декар за година. Умножено по 20 г., какъвто е срокът за експлоатация на тръбите, се получава сума от около 1200 лв. за целия период”, уточниха още от кметството в Белослав.

СЛАВ ВЕЛЕВ

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА "ЮЖЕН ПОТОК" МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ В УТРЕШНИЯ БРОЙ НА В. "ЧЕРНО МОРЕ"

 

Коментари

Новини Варна