IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
12:05 | 10 юни 2014
Обновен: 06:04 | 25 април 2024

10 ученици изкарали пълни шестици и на двете матури

10 ученици изкарали пълни шестици и на двете матури

По материала работи: Златина Добрева
10 ученици изкарали пълни шестици и на двете матури

Двойките са 485, отличните оценки – два пъти повече
10 ученици от Варна са изкарали пълни шестици и на двете задължителни матури. Четирима от тях са от Математическата гимназия, трима от Първа езикова, двама от V ЕГ и един от IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри”. Иначе пълните отличници са общо 85.
Оценките от 5,50 до 5,99 във Варненско са 1018, или 14,8% от всички. Двойките са драстично по-малко – 485, или 6,71%. Данните съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова. Тя подчерта, че във Варна и областта няма училище, което да не е покрило държавния образователен стандарт, тоест нито в едно школо средният успех от матурите не е под 3. Дори и в Професионалната гимназия по машиностроене и транспорт, в която бяха направени редица проверки заради изключително слабия успех, средната оценка на зрелостниците е 3,15. В групата на училищата, които тази година са повишили традиционно слабите си резултати, е и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в авренското село Синдел, гимназията по земеделие и горско стопанство във Вълчи дол, и Професионалната гимназия в Девня. При всички средният успех от матурите е малко над 3.
Генова изтъкна още, че двама ученици от СОУ „Св. Климент Охридски“ в Дългопол и един от СОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Суворово имат пълни шестици. „Тоест дори в училищата в малките населени места също има отлични резултати“, обясни началникът на РИО – Варна.
Иначе най-много от зрелостниците са изкарали между 3,00 и 3,49. Това са 1587 ученици, или близо 22% от всички.
Във Варненско най-добре са се представили възпитаниците на Първа Езикова гимназия, като там е най-високият среден успех за региона – 5,49. Втори са от Математическата гимназия, следват ги учениците от IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри” и от V ЕГ. От професионалните училища най-добрият среден успех е на възпитаниците на Варненската търговска гимназия.
Най-високи резултати имат зрелостниците, които са решили да бъдат изпитани по немски език. Средната оценка от тази матура е 5,37. Следват ги дванайсетокласниците, показали знания по френски език, като средният им успех е 5,18. От матурата по български език и литература средният успех е 4,03. Най-ниските резултати са от изпита по география. Тази година топ предметът за втория задължителен изпит във Варненско бе биологията. Зрелостниците, които се явиха на тази матура, са изкарали средно 3,92.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна