IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Начало
13:03 | 16 юни 2014
Обновен: 22:47 | 1 май 2024

Екстремисти екзекутираха 1700 шиити

Екстремисти екзекутираха 1700 шиити

По материала работи: Златина Добрева
Екстремисти екзекутираха 1700 шиити



В интернет бяха разпространени снимки от последните кръвопролития в Ирак, извършени от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”. От групировката твърдят, че са екзекутирали 1700 шиити, членове на силите за сигурност на Ирак.
Иракската армия потвърди автентичността на изображенията, макар те все още да не са независимо проверени, предадоха световните медии.
На едно от изображенията се виждат група иракски войници, водени към смъртта си от екстремистите. Друга снимка показва военни, които са се привели, докато членове на групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта” се целят в тях с пушки Ak-47.
Говорителят на иракската армия генерал-лейтенант Касим ал-Мусауи потвърди автентичността на изображенията, въпреки че те все още не са независимо проверени.
Най-смущаващите кадри бяха публикувани в интернет-пространството от членове на „Ислямска държава в Ирак и Леванта”. Смята се, че те са били направени, след като сунитската групировка е завзела военна база в Тикрит. Има опасения, че най-малко 1000 военнослужещи от базата са били екзекутирани.
САЩ осъдиха „ужасяващото” клане, извършено от екстремистите в северния иракски град Тикрит, предаде AFP.
"Твърдението на групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, че е отнела живота на 1700 шиитски членове на силите за сигурност в Тикрит е ужасяващо и е истинско отражение на кръвожадността, която тези терористи представляват”,
заяви говорителят на Държавния департамент Джен Псаки. Вашингтон обмисля преки преговори с Иран за ситуацията със сигурността в Ирак, предаде Би Би Си като се позова на американски представител. Американският президент Барак Обама вече обяви, че разглежда възможности за действия в Ирак.

Коментари

Новини Варна