IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
11:21 | 19 март 2014
Обновен: 13:27 | 15 април 2024

Стресът прави жените по-интелигентни

Стресът прави жените по-интелигентни

По материала работи: Златина Добрева
Стресът прави жените по-интелигентни

Ново изследване показва, че в моменти на стрес емоционалната интелигентност на жените се увеличава, докато тази на мъжете намалява, съобщи ЮПИ.
При стрес мъжете се затрудняват да различат собствените си емоции и намерения от тези на другите хора. Изследването е извършено от учени под ръководството на Джорджа Силани от Международната школа за академични изследвания в Триест, Италия, и психолози от университета във Фрайбург, Германия и Виенския университет.
"Първоначалната ни хипотеза бе, че стресираните индивиди са склонни да станат егоцентрици", заяви Клаус Лам от Виенския университет. "Егоистичното поведение на практика намалява емоционално-когнитивното бреме. Затова очаквахме, че в експериментални условия хората ще са по-малко състрадателни."
Оказало се, че учените са наполовина прави, пише БТА. Стресът действително намалява способността да изпитваш съчувствие, но само при мъжете.
За да тестват хипотезата си, учените предизвикали умерен стрес у участниците в изследването, които трябвало да говорят публично или да решават аритметични задачи, без да ползват калкулатор или компютър. След това участниците трябвало да имитират някои движения, да разпознаят чужди емоции или да възприемат друга гледна точка.
"Установихме, че стресът влошава резултатите на мъжете при трите вида задачи, докато при жените се наблюдава тъкмо обратното", поясни Силани. "За да разберем обаче каква е причината за това, са нужни допълнителни проучвания."

Коментари

Новини Варна