IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Начало
11:42 | 6 март 2014
Обновен: 19:00 | 21 април 2024

Машина превръща вода във вино

Машина превръща вода във вино

По материала работи: Златина Добрева
Машина превръща вода във вино

Калифорнийци създадоха машина, която превръща водата във вино за три дни, като дори може да направи различни видове, сред които каберне совиньон и шардоне, съобщи в. "Дейли мейл". За целта се използват пликчета със съставки, избира се желаният вид вино и неговите характеристики и се включва машината, съобщава БТА.
След това процесът на ферментация може да се наблюдава с приложение за смартфон, което известява и когато виното е готово.
Създателите на машината винарят Кевин Бойър и търговецът Филип Джеймс не разкриват тайната й. Те казаха само, че тя има камара за ферментация с електрически сензори, преобразуватели, помпи и загряващи устройства. Това осигурява "контролирана среда за първична и вторична ферментация, ако е необходима".
Двамата изобретатели са направили прототип на машината и се надяват да осигурят финансиране, за да започнат производството й. Ако успеят, ще я пуснат в продажба още до края на годината.
Машината ще струва 499 долара, а съставките за производство на една бутилка - 2 долара. Виното е с трайност една-две седмици, защото се бутилира с въздух, а не с инертен газ, пише dnes.bg.
Първоначално смеските за вино ще са за каберне совиньон и шардоне от долината Напа, пино ноар от Орегон, тосканско вино от Италия, совиньон блан от Сонома, червено и бяло бургундско вино. След няколко месеца ще бъдат предложени още разновидности.

Коментари

Новини Варна