IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
06:03 | 22 май 2014
Обновен: 22:42 | 15 април 2024

„Мълчаливи предания“ представя Кукленият театър

„Мълчаливи предания“ представя Кукленият театър

По материала работи: Златина Добрева
„Мълчаливи предания“ представя Кукленият театър

Най-новият проект на Варненския куклен театър „Мълчаливи предания“ вече е факт, като предпремиерата е утре от 19 часа. Това е визуален спектакъл, сътворен по мотиви от българската митология. Негов режисьор е Боян Иванов, хореографията е дело на Татяна Соколова, а за сценографията и костюмите се е погрижила Свила Величкова. За видеосредата и анимацията отговаря Тодор Тодоров, музиката е на група Irfan. На сцената ще видим актьорите Евгения Василева, Стоян Стоянов, Веселина Калчева, Боян Стоянов, Екатерина Василева, Росен Радев, Диана Цолевска и Вера Стайкова. Премиерата е на 7 юни като част от фестивала „Варненско лято“.
„Посегнали сме към нещо изключително трудно. Това е тема, за чието пресъздаване са правени много опити и ние искаме нашият да е различен от всички останали“, сподели Вера Стойкова, която освен актриса е и директор на Кукления театър. „Използвали сме най-съвременни средства за пресъздаване на средата. Историята звучи много актуално и днес“, каза още тя.
За сюжета на спектакъла, в който няма диалог, разказа неговият режисьор. „Историята е за един млад мъж, който иска нещо различно в живота си и успява с насилие да вземе дрехите на една самодива, като така отнема нейните магически способности. Тя му става жена, дори му ражда и дете. В един момент обаче мъжът вижда, че тя се е превърнала в съвсем обикновена жена. Тогава той й връща роклята, за да я види поне за малко отново като самодива. Тя обаче си тръгва“, сподели режисьорът. „Слагам акцент на това, че когато човек иска свобода, трябва да жертва нещо, и когато иска комфорт и сигурност, трябва да се примири с нещо“, разказа още Боян Иванов.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна