IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
06:26 | 3 юни 2014
Обновен: 10:15 | 24 април 2024

Лондонски театър поставя „Хамлет“ на варненска сцена

Лондонски театър поставя „Хамлет“ на варненска сцена

По материала работи: Златина Добрева
10 български постановки ще участват в МТФ „Варненско лято”

Амбициозна задача си е поставил Шекспировият театър „Глобус“ в Лондон – да покаже постановката си „Хамлет“ във всички държави на Земята. А единствената спирка на театралната трупа в България е морската ни столица. Английският театър поставя Шекспировата трагедия такава, каквато е била и преди 400 години, разкри Красимира Танчева, мениджър партньорски проекти към Британския съвет, благодарение на който продукцията ще се осъществи и у нас. Една от най-популярните пиеси на Шекспир ще видим на варненска сцена днес от 19 часа в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Постановката е част от програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Тазгодишното издание на феста започна на 1 юни, подобаващо за Деня на детето, с „Кривото пате“ на Варненския куклен театър. Вечерта в същия ден бе и официалното откриване, преди на сцената да излязат актьорите от „Духът на поета“. Иначе в постановката на Народния театър „Иван Вазов“ видяхме Христо Мутафчиев като Стефан Стамболов, Валентин Танев като Захарий Стоянов и Павлин Петрунов като Христо Ботев.
„Убедена съм, че една театрална акция, която пледира за смисъл и има самочувствието да се произнася днес за важни, болни и проклети проблеми не просто по компетентен, а и по артистичен начин, се занимава с истината. Това е експедиция, която дири да открие една по-истинска истина от тази, която стои в главите ни от училище, от кривописната история, от инерции и навици“, сподели режисьорът на постановката Маргарита Младенова. Тя определи същинския смисъл на спектакъла – да провокира и скандализира. „Това, че ние сме облекли актьорите както по снимките, е една зла театрална шега, а не възстановка“, каза още Младенова.
Освен „Духът на поета“ през вчерашния фестивален ден варненската публика аплодира и френски ученически спектакли и „Крал Лир“ на Националния театър в Лондон. „Международният театрален фестивал е преди всичко професионален, но това не значи, че няма да включим ученически инициативи“, коментира директорът на Фондация МТФ „Варненско лято“ Николай Йорданов.
Театралните емоции ще продъкжат до 12 юни с избрани български и международни представления.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна