IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
05:39 | 4 юни 2014
Обновен: 10:15 | 24 април 2024

Две ударни постановки въртят днес на „Варненско лято"

Две ударни постановки въртят днес на „Варненско лято"

По материала работи: Златина Добрева
Над 60 доброволци популяризрат каузата Варна 2019

Две ударни постановки ще видим днес на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Фестът вече набира скорост, а интересът нараства. Това е очаквано на фона на факта, че критерият за селекция на спектаклите се покачва с всяка изминала година, а какво по-добро от това в рамките на десетина дни да се видят постановки, които не само са актуални, но чертаят тенденции, насоки, експерименти.
От 18,30 ч. днес на сцена „Филиал“ ще видим пиесата „Волпоне“ на Сатиричния театър  „Алеко Константинов“. Тя е написана от великия английски драматург Бен Джонсън и това вече е достатъчно да провокира интерес. Сатиричната комедия е създадена преди повече от 400 години, но проблемите, които залага, звучат съвременно, тъй като и тогава, и днес някои от чертите на човешкия характер са едни и същи. Има ги човешката глупост и човешката хитрост, има го коварството, има ги ласкателството, алчността и користолюбието, все в името на една цел – домогване до нещо. В ролите ще видим познати имена от родния театър – Георги Мамалев, Антон Радичев, Нона Йотова, Димитър Живков, Мартин Каров, Стефан Щерев, Жанет Иванова, Михаил Сървански, Добрина Гецова, Кирил Ефремов.
Вторият спектакъл в програмата е от 19 часа на Основна сцена. Предстои среща на публиката с постановката на варненския театър „Ревизор“ по Гогол. Преводът, адаптацията и постановката са на проф. Пламен Марков. А когато стане дума за света на Гогол, обикновено се почва с характерите. Руският писател умее да гради характери – такива, които дори наглед да са дребни, са все запомнящи се. Тъкмо в характерите е вплел авторът онази интрига, която държи нащрек от първата до последната минута на пиесата. Както във „Волпоне“ и тук става дума за човешката глупост и човешката хитрост, за раболепниченето пред „височайшите“ особи, за ласкателството. Персонажите са пъстри, променят се пред погледа ти, хуморът е през сълзи, защото замисля. Добавяме прекрасните актьорски превъплъщения на Стоян Радев в ролята на Градоначалника, Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова, Стефан Додуров, Леарт Докле, Адриан Филипов, Валери Вълчев, Пламен Георгиев, Пламен Димитров, Яким Неделчев, Димитър Мартинов, Антония Търпова, Ина Добрева, Михаил Мутафов, Христо Христов, Биляна Стоева, Мария Гинкова, Николай Кенаров. Обобщено: една пиеса за театрални естети, които ще оценят както прекрасната актьорска игра, така и цялостната реализация на спектакъла.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна