IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
13:47 | 5 юни 2014
Обновен: 20:34 | 25 април 2024

Национален фонд „Култура” ще финансира проекти за „Късометражно кино”, „Мобилност” и “Публики”

Национален фонд „Култура” ще финансира проекти за „Късометражно кино”, „Мобилност” и “Публики”

По материала работи: manager
Национален фонд „Култура” ще финансира проекти за „Късометражно кино”, „Мобилност” и “Публики”

Национален фонд „Култура” обяви сесий за кандидатстване по три направления - „Късометражно кино”, „Мобилност” и “Публики”

Програма „Късометражно кино” подкрепя дебютни проекти до третия самостоятелен професионален опит на дебютанта/ите.

Подпомага се създаването на късометражни филми:

· Игрални късометражни филми – до 30 минути;

· Документални филми – до 30 минути;

· Анимационни филми – до 10 минути.

Средствата се отпускат за техническо осъществяване на проекта.

Дейностите по проекта следва да бъдат планирани за осъществяване (включително приключване и отчитане) до края на месец септември 2015 г.

Обявена е и ІI сесия на конкурс по програма за културни контакти „Мобилност”

Конкурсът е за финансиране на:

- участия в международни културни форуми в чужбина на представители на българската култура и изкуство;

- посещения на чуждестранни мениджъри и продуценти в областта на културата и изкуствата.

Втората сесия на конкурса обхваща събития, които ще се състоят от началото на месец август 2014 година до края на месец ноември 2014 г. включително.

Третият конкурс е за финансиране на проекти за изследване, развитие и привличане на  нови публики. Тема на програмата е „Култура и образование”

Програма „Публики”  се стреми да развива качествено и количествено потребителите на изкуство и култура в различни възрастови групи;

Програмата е съчетание от образователни, творчески и социални дейности, които имат за задача да разширяват съществуващите потребителски ниши, както и да привличат нови потребители и участници в цялостния културен живот на България;

Една от важните задачи на Програмата е изработване на ефективни практики за маркетинг и реклама на традиционното и съвременно изкуство;

Специална нейна цел е работата в сферата на непознати, но слабо развити у нас практики на интерактивните художествени продукти и произтичащите от това нагласи за „култура на участието” – пърформанси, сцени за импровизация, форум – сцени, артистични акции, арт инсталации и визуални изкуства, интегриращи най-новите технологии.

Дейностите по проекта следва да бъдат планирани за осъществяване (включително приключване и отчитане) до края на месец юли 2015 г.

Краен срок за подаване на документи за участие в конкурса „Късометражно кино” е 15:00 ч. на 09.09.2014 г., за „Мобилност” - 15:00 ч. на 25.06.2014 г., а по програма  “Публики” – 15:00 ч. на 26.06.2014 г.

Документи за участие в конкурса се депозират лично  или от упълномощен представител в един  екземпляр на хартиен носител и един екземпляр на електронен носител (диск).

 Документи за кандидатстване се приемат само от вторник до четвъртък между 11:00 и 15:00 ч. в стая 711 и 713 в Министерство на културата – гр. София, бул. „Ал.Стамболийски” № 17.

Формуляр за кандидатстване и подробни условия на програмата могат да бъдат намерени в електронен вид на Интернет страницата на Национален фонд „Култура”.

 

Коментари

Новини Варна